.

.

Teman2 bloggerz ku! ^_^v

Just Click on My Nuffnang =)

10 PERKARA YANG SIA-SIA

Sufyan Ats-Tsauri, seorang ulama hadith yang terkemuka, menyatakan bahawa ada sepuluh hal yang termasuk dalam kategori sia-sia, iaitu:-

1. Lelaki atau wanita yang berdoa untuk dirinya sendiri tetapi tidak dimohonkan doa untuk ibu bapanya dan kaum Muslimin.

2. Orang yang sentiasa membaca Al Quran tetapi tidak membaca secara tertib sampai seratus ayat tiap-tiap hari.

3. Lelaki yang masuk ke dalam masjid, kemudian ia keluar kembali dari masjid itu tanpa mengerjakan solat tahiyatul masjid.

4. Orang yang melintasi tanah perkuburan tetapi tidak mengucapkan salam kepada penghuni kubur dan tidak mendoakan untuk keselamatan mereka.

5. Lelaki yang masuk pada hari Jumaat ke suatu kota, kemudian ia keluar lagi dari kota itu tanpa mengerjakan solat Jumaat berjamaah.

6. Lelaki atau wanita yang tinggal di suatu lingkungan dengan seorang ulama, tapi dia tidak mempergunakan kesempatan itu untuk menambah ilmu pengetahuan.

7. Dua orang lelaki yang bersahabat tetapi mereka tidak saling menanyakan tentang keadaan masing-masing dan keluarganya.

8. Lelaki yang mengundang seseorang menjadi tetamunya tetapi tidak dipedulikan dan tidak dilayani tetamunya itu.

9. Pemuda yang menjadikan zaman mudanya berlalu begitu saja tanpa memanfaatkan waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan meningkatkan budi pekerti.

10.Orang yang tidak menyedari jiran tetangganya yang merintih kelaparan, sedangkan ia sendiri makan kekenyangan di dalam rumahnya.

Sekian, wallahu alam

info from:: http://berita-harian-online.com/10-perkara-yang-sia-sia/

~Happy Birthday Twins!~

Salam..
entry kali ni nk cte psl bufday my love & also his twin..
2 September 2010..genap la usia mereka..dh tua dh

sbnrnye for their bufday ni sy x b'peluang pn nk celebrate sme2 sb hri ni je kelas full smpi ptg..huk3..sdey sgt2..
tp gmbr2 kt bwh ni sy amik dgn izin kak ipor sy..

diorg celebrate kt mane ntah..lupa nk tnye..
ni kek yg kwn2 diorg bli kn..suprise party..tq ye (wakilkn abg)
acara potong kek nye..
alolo...comeynye cuap2..hik3
*thanks my love sb pkai bju fav kte tu..hik3*

anyway, happy bufday to my love n his twin brother..
dgn ucapan semoga pjg umo, murah rezeki, cpt kawin, berjaya lam projek tu n diberkati sentiasa..insyaallah..amin

& for my love..doa2 la sme eh smoga impian kte tu tercapai jgk..k syg..love u so much..muah3

Our Children

Daisypath Happy Birthday tickersLilypie First Birthday tickers

Papa Mama

Daisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

Just Click on My Nuffnang..TQ =)

Popular Posts

Bilangan Korang Yang Ushar Aku :P