.

.

Teman2 bloggerz ku! ^_^v

Just Click on My Nuffnang =)

TUTORIAL D.I.Y. : Bunga Kertas Creepe / Bunga Tisu




Assalamualaikum...hai semua...

ok..entry kali ni saya buat berdasarkan permintaan ramai..sebab baru2 ni masa majlis tunang classmate ada terlihat bunga telur yang dia buat sendiri drpd bunga tisu..then mintak tolong dia ajarkan..dh ajar dpn mata pun masih x boleh nak hadam kekeke...sbb masa dia ajar tu just guna tisu ngn benang..huhu so, atas inisiatif sendiri gigih la gugel pastu cari bahan yg proper sikit..

then bila dh try buat..dugaan byk btol..koyak lah..senget la..xcntik la..dh dekat 10 kali jgk buat baru la menjadik..pastu saja post kt FB gmbr bunga tu..then kwn2 msg mntk wat kn tutorial..so, here i come with simple tutorial..kekeke

jom kite D.I.Y!!!

BAHAN2:
*gunting
*kertas crepe : 
- di potong berbentuk 4 segi tepat (seperti dlm gmbr)
- saiz mengikut kesukaan masing2 (saya guna 12 cm x 7cm)
*dawai halus (yg senang utk di ikat, ttp jgn terlalu halus takut mudah putus)


(SILA ZOOM UTK PENUMBESARAN MELAMPAU ^_^)
saya guna 6 keping kertas
kertas disusun menjadi satu

kemudian, lipat macam nak buat kipas kertas tu..
lipatan bermula dr bahagian yg pendek
ini utk dpt kn lipatan yg banyak

potong dawai mengikut kesesuaian saiz lipatan bunga

ikat bahagian tengah kertas dgn kemas
pastikan betul2 tengah ikatan tu..takut nanti bunga berat sebelah plak hihi

masa ikat tu pastikan bahagian hujung bucu kertas menghadap atas, 
bukan bawah ikatan sb nanti bunga tak kembang ke atas pulak huhu

kemudian potong kedua2 hujung kertas supaya menjadi separa bulat

haa nmpk mcm bulat kan hujung kiri kanan
(walaupun tak kemas sgt gunting huhu)

kembangkan kertas supaya memudahkan proses menarik

tarik helaian pertama kertas ke bahagian atas dengan perlahan2..
jgn kuat2 koyak sat lg huhu..kena sabo btoi buat bunga ni hiihii
mula kan dari bucu sampai habis bucu bahagian pertama

haa ni rupa bila dah tarik helaian bahagian pertama

kemudian langkah yg sama dekat bahagian kedua..
tarik dari bucu sampai habis bucu bahagian kedua

nin dia jadi dah tengah2 bunga..

bahagian tengah yg dah dibuka bila skodeng dr atas kekekeke

kemudian ulang langkah yang sama utk helaian2 setiap bahagian

pastikan helaian ditarik satu persatu mengikut turutan pusingan jam dan bahagiannya...

maknanya, tarik helaian kedua pd bahagian 1 lps tu tarik helaian kedua bahagian 2 pastu ulang pd helaian ke3 di bahagian 1 balik dan seterusnya ulang je step2 tu

jangan pulak tarik semua helaian kat bahagian satu pastu baru tarik semua bahagian dua..lain mcm bunga nanti..x kemas huhu

so far ok x?ke pening??kalau pening baca balik dari mula dan fahamkan..kikiki

tarik dengan sopan ye sampai la habis...dan kemaskan mana yg patut..

tadaaa...dh siap!!!!ok x??hihi
ni pandangan atas

pandangan tepi...

ok..tutorial ni sy hanya buat utk buat bunga je..kalau nk buat bunga telur boleh lah ikat bunga kt lidi satay tu lps tu letak daun atau hias riben kt bwh bunga dan balut guna tape hijau tu..simple je kn..

yg ni plak kalau guna tisu..saya guna tisu tandas gulung tu..senang xyah gunting2..tarik je
tp...kena gigih la sopan nye bila tarik..sb senang koyak huhu

ni plak gambar yg saya penah post kt FB kekeke..ramai yg suka bunga yg 1 warna je..
mcm2 pattern sbnrnye kite boleh mix & match kn..mengikut kekreatifan masing2

ok lah kwn2...cukup dulu utk kali ni...

SELAMAT BER'D.I.Y.' LAH YE..kikiki


tata ^_^v

p/s: eyna...phm dok lg tutorial gini?kikiki





11 comments:

Syila Said said...

Terima kasih awak..

rieyza erizar said...

Sama2 hehe..kongsi setakat yang mampu je :)

nini said...

im oso in diy mood...hiho

Gadis Bertudung Oren said...

Cantik juga bunga tuh....:D

cik asmakghazali said...

singgah tengok bunga tisu diy. btw, selamat pengantin baruuu! :D

rieyza erizar said...

sorry lmbt respon..huhu bz sikit

nini: hehe...excited kn??

Gadi Bertudung Oren: thanks..sy cuba je hehe

cik asmakghazali: thanks for visiting my blog...and thanks for the wish...selamat pengantin baru jugak!!ehehehe

Sha My heart said...

baru nak cuba buat ni

Anonymous said...

sy syg awk sbg kwn anis

Murnee Yusoh said...

Cantik n kreatif sgt awak..anywy thnks share yr idea..trima ksih ;)

TNHAR said...

Tq, majlis hjg bln dpn. Tibe2 last minit mcm nk bt je. Xbyk dlm 150..sbb mjlis nikah je. Doakan sempat buat!!

rieyza erizar said...

fuhhh..baru berkesempatan nak cek blog...tq for all of u yg sudi support my blog..

bg yg berkesempatan utk mencuba..selamat maju jaya..kalau menjadi boleh la tag sy ye hehe tq..love uolls..hehe

Our Children

Daisypath Happy Birthday tickersLilypie First Birthday tickers

Papa Mama

Daisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

Just Click on My Nuffnang..TQ =)

Popular Posts

Bilangan Korang Yang Ushar Aku :P