.

.

Teman2 bloggerz ku! ^_^v

Just Click on My Nuffnang =)

2010 vs 2011

salam..

hari ni hari terakhir kte berada d tahun 2010...

esok merupakan hari baru d tahun 2011..

semoga kedatangan tahun baru 2011 akan mengubat kedukaan dan luka yg terjadi d tahun 2010..

dan semoga tahun baru ni sy dpt menunaikan impian yg belum terlaksana..alhamdulillah..masih de peluang dan waktu utk sy memperbaiki segala kesilapan dan kekurangan..

insyaallah sy akan lakukan sebaik mungkin..doa kan sy ye kwn2..tq

selamat tahun baru 2011 buat semua!

semoga kte sentiasa di lindungi-Nya..amin


Kawan!?

salam..

smenjak dua menjak ni sy mcm dh xde byk mse nk on9..huk3..byk hbiskn mse ngn fmly..exspecially jge atok kt kpg..huhu..sdey sgt tgk atok skrg dh xsehat mcm dlu..huk3

then bru2 ni buka blog tgk de kwn yg invite join contest psl "kembar" means kawan
baik yg mcm belangkas kata dia..hehe..nice topic friend!

tp..sy pon tbe2 terfikir..kawan??kembar??yg mcm belangkas??hm
m...mgkn dlu sy ade smua tu..tp skrg..sy mcm dh tkut ble dgr psl kwn yg mcm belangkas ni..huk3..bkn apa..bak kata org tua2..pengalaman mengajar erti kehidupan..

mesti de yg pelik..pe sbnrnye mksd sy ni kn??hmmm...sy mmg de kwn baik..kwn dunia akhirat sy..tp lokasi kami jauh...dan xmgkin jd mcm belangkas..sb msg2 de komitmen yg tersendiri..tp yg pasti..kami tetap berhubung antara 1 sme lain..wlaupon xkerap..at least tau keadaan msing2 pon dh ckup menggembira kn kami..

tp..kwn yg mcm belangkas ni..mcm scary je dengar..dlu...sy suke berkawan..xkire ngn spe pon..skrg pon ske gak..tp xde la serapat mcm dlu..sb nye..sy dh serik nk rpt ngn kwn yg sy sangka sy btol2 knal..tp sbnrnye sy xknal pon spe kwn sy tu sbnrnye..huk3

dlu ble sy rapat ngn seseorg tu..sy akan jge hubungan tu supaya sntiase utuh n x mengkhianati antara 1 sama lain...sy akan ambik berat ttg kwn2 sy..sehat ke?ok ke?happy ke?sedey ke?cukup ke makan?sakit ke?sy ni kdg2 nmpk je garang..nmpk je kejam..tp hati ni hanya Allah je tau betapa ikhlas nye sy ambik berat psl kwn2 sy..cuma kdg kala sy xtunjuk pon scra terang2..bimbang d salah erti kn..


namun,,,,dh takdir Allah tentu kn perjalanan hidup sy...dlm sepenuh kepercayaan yg sy beri..sy di khianati..sprti yg sy katakan td..kwn yg sy sangka syg ckup knal..rupa2nye msih blum sy knali..siapa sangka..dlm bertahun bertaut ikatan persahabatan...akhirnya putus setelah di hadiri insan yg hanya bru beberapa detik d kenali..entah dr mne puncanya pon sy xtau..segala fitnah dh d tabur terhadap sy tnpa bukti..penjelasan sy pula d slh erti kn..kemudian muncul pihak ketiga,keempat dan seterusnye....

sy xmrh pon kalau btol2 terus terang ngn sy..tp sy kecewa sb org yg sy percaya dan amanah kn men
gkhianati sy d blkg...btol kata pensyarah sy..musuh ketat kte adlh kwn rapat kte sndiri...sb ble dia dh tau smua rahsie kte,.dia akn gunakn smua tu utk jtuh kn kte..dan sy xsgka yg kwn sy akn buat cmtu kt sy..huk3..rahsia sy d sebar kn pd org yg xsepatutnye pon..

bkn niat utk mengungkit atau berbalah hal lama..tp coretan ni hanyalah coretan kekesalan yg tbe2 muncul ble menerima undangan contest kwn blogger td..bkn kesal terima undangan..tp kesal sb xdpt nk memenuhi undangan..

bg sy..kepercayaan antara satu sme lain tu pnting dlm hdup..bkn sje antara kawan..malah kekasih,suami isteri,keluarga,jiran,guru malah sape2 pon seharusnye begitu...

namun,,sy x menyesal dgn apa yg terjadi..sb bak kata seorang penasihat peribadi sy...sesuatu yg terjadi tu ada hikmahnye..mgkin dia dtg kn keburukan sb nk beri kn kebaikan..dia tunjuk kn kesilapan sb nk tunjuk kn penyelesaian dan kebenaran..



ingin sy tegaskan d sini..coretan ini hanya lah sekadar luahan..bkn protes atau serangan terhadap sesiapa pon..kiranye coretan ini boleh mendatangkan ketidakpuasan hati kpd mne2 individu atau pon kumpulan..just email or leave me a message or private message...n i will remove this post...tq!






~Memori Tercipta~


Salam..

xtau nk penuh kan ngan apa entry kali ni..tp tgh2 belek2 folder lam lappy..jumpa gmbr2 memori bersama yg tercinta..

gmbr2 ni mse time konvo beberapa bln yg lps..tp ni gmbr slps hbs konvo..

klu xslh memula tu kak ipor ckp diorg nk ajk g i-city..sy pon teruja la..sb xpnh smpi pon lg..huk3..tp..lps je mkn..diorg bwk g putrajaya..haish..kecewa btoi..hik3

memula tu mcm pelik la jgk npe cik abg ni bwk g putrajaya..pastu tbe2 lak benti tepi jln..rupanye..dia ajk bergambo kt tgh2 jln tu..hik3..ske bergambo btoi cik abg syg sorg ni..

tp kitorg memula pelik la jgk..apsl la cik abg syg org ni nk bergambo kt tgh2 jln tu..lawa pemandangan putrajaya dr situ kata dia..hik3..cian dia..

tp demi memenuhi kehendak yg tersyg ni..kitorg turut kn la jgk..tp xde la bergambo kt tgh jln tu..tp dpn bangunan perbandaran putrajaya tu je..

ni la antara gmbr2 kt putrajaya tu..xde la byk sgt amik nye..ade lg sbnrnye..tp gmbr2 adegan kak ipor n abg ipor ngah majuk2..hik3..sweet..xnk la publish kt cni..klu de contest bley la masuk "snap the candid"..hehe

ni la gaya cik abg syg sy..sbnrnye blkg dia de kak ipor..tp xnmpk sgt..hik3
abg ck gmbr ni mcm iklan yun nam hair care..sb rmbut dia dh mkin kurang..haish..xpe la bang..jnji encem..hik3

mlm esok nye..dia masih xpuas hati lg bergambor..so dia ajk la kitorg g klcc plak..huk3..so pe lg..jom snap2 kt klcc ler...
tgk..kt celah2 org rmai pon smpt lg..hehe
tgk la muka2 happy cik abg syg sy tu ble dpt bergambor..ngeh3..
mcm2 gaye de hah..

ni yg dia paling suke kot..hehe..nk jd model la kot cik abg syg ni..hik3

thanks to kak ipor n abg ipor sb sudi join jln2 slama beberapa hari mse tu..love u allz

~peace!!~


Kursus Bina Negara Asas

Salam..
pd 3 - 6 Disember 2010 bru2 ni..sy tlh pon mengikuti kursus BTN di Langkawi..

pd awal nye..sy sptutnye pulang ke kpg hlmn pd 4 dec slps gerak kerja program D'CAFT '11 tp d sbbkn pujukan pengetua kolej, sy terpaksa akur dgn arahan beliau,,wlaupon pd asalnye pengetua just inform kursus kepimpinan je..xsgka lak BTN,,tp d sbbkn sy d paksa pergi sorg..sy pon meminta pengetua menghantar beberapa nama rakan2 sy utk menyertai kursus ini wlaupon mereka tiada jwtn dlm kolej..dan mereka2 ini sbnrnye adlh insan yg bertggungjwb ke ats jwtn yg tlh d beri kn kpd sy..huk3

alhamdulillah..akhirnye rakan2 sy tu tersenarai dlm penyertaan kursus anjuran HEMA tersebut..maka bertolak la kami dr bus stop FAB UTM Skudai ke jeti kuala perlis pd mlm 2 dec itu..de 3 bus yg terlibat utk program ni..

rakan2 sy itu ialah..siti, farah dan nurul..tq kwn2 sb sudi ikut serta..

akhirnye kami selamat smpai di jeti kuala perlis pd tengah hari 3 dec tersebut stlh menempuh perjalanan selama hampir 13 jam..hoho..

kmi smpi awl la jgk..sb kna tggu 2 jam bru nek feri..tiket feri kul 1 tgh hri...

dan yg plg best nye..mse berasak2 nk nek feri tu..kitorg berjumpa ngn sorg kwn bru..nama dia wawa..start dr situ..we always ber5 je ke mne2..hik3

ni dlm feri..
wawa, nurul, me, ct and farah

sesampai je kt jeti langkawi..de 2 bus dh tggu kami kt sne..n kmi trus je menuju ke tempat penginapan iaitu Hotel Panorama dan Pusat Latihan Panorama..

lps diberi taklimat kitorg g mkn n then lps tu g amik kunci bilik..sptutnye 4 org 1 bilik..tp d sbb kn team kami dh bertmbh sorg lg kwn bru..sy pon try mntk ngn urusetia..alhamdulillah..kmi dpt jgk duk berlima..even katil de 4..kmi gabung2 kn jgk biar smua dpt sama rata..hehe..best2!!

then, kmi pon bersiap2 la utk ke dwn utk sesi seterusnye..

sblm aktvt dlm dewan bermula kitorg smpt ag posing..time ni wawa xdpt duk same..1 line de 4 org je..cian wawa..but it's ok..she's do kind...

mse kt dewan tu..diorg bg taklimat ttg aktivt2 yg akn diorg buat...based on jadual mcm xcomplete je..memula sblm dia brief ttg aktvt, sy mcm dh cuak je..sb sblm bertolak lg..kwn2 n adk sy yg pnh g kursus BTN de la btau yg aktvt dia smua lasak2 n penat..siap de yg ckp nitewalk tu de hantu..giler ah..

tp last2..diorg btau..esoknye aktvt kitorg g naek cable car kt mat cincang, g makam mahsuri n lwt kilang gamat..wah..sesuatu yg amat sy nti2 kn..bgitu jgk ngn kwn2 sy..hehe

haa..ni la gmbr mse kt tmpt cable car tu...punye la excited nk naek cable car tu..hik3..tp malangnye..hri tu operasi cable car di henti kn buat smentara waktu sb angin kuat..uwaaaa..sdeynye..tp ayat urusetia buat kitorg ley trime kenyataan itu..hik2..ayat dia.."de hikmah sbnrnye kte xdpt naik cable car pd hari ini"..hehe

tp kmi xkesah..sb still ley jln2 kt sekitar kwn cable car yg canteq tu..hehe
ni la antara gmb2 yg kami capture n gmbr2 yg org laen capture tnpa kami sedar..hoho..

mse ni kami kt dpn kandang rabbit..ni gmbr curik dr mr azwan

yg ni plak mse kt gerai topi..sje try2..nsib baik akk tu ok..hehe..tq kak!~

then lps xjd naek cable car tu..kmi trus d bawa ke Galeri Perdana..mmg xde lam jadual..sb sptutnye lps tu g makam mahsuri..tp xjd jgk..huhu..xtau sb pe..smpi ari last pon xpegi2 makam mahsuri tu..xsmpt kata urusetia..

ni la posing2 yg x seberapa dr kitorg..hehe

sblm blk hotel..kitorg d bawa ke kilang gamat..time ni la duk shopping myk gamat la pe a..siap org kt umh kirim 2,3 botol..huhu...

lps hbis sesi lawatan kitorg blk hotel n rehat..mlm tu bru mula aktiviti dlm dewan..

mlm tu kitorg d beri tugasan utk memahami konsep2 perlembagaan..n present ikut kumpln..

n esok nye...dlm simulasi dlm kelas lak kitorg d beri tugasan utk bina negara 3D sndiri based on bhn2 yg dia bekalkan n ikut kreativiti msg2..tp syarat2 negara tu kna de 5 kriteria..
1)keselamatan
2)pelancongan
3)pentadbiran
4)ekonomi
5)pertanian

dan kriteria tmbhn dia..komuniti...

ni la hasil negara kami..haha
ni pulau pelancongan..nama pulau ni pulau indah sahaje..hehe

bkn stakat buat negara sndiri..lps tu..kitorg kna relate kn perlembagaan tu ngn negara msg2..mse tu la satu smgt kerjasama dr smua peserta...best2

pg sok nye de acara penutup..time tu smua dh packing brg2 nk naek bus..

sblm blk kitorg pose dlu dpn hotel..

kitorg ngn pak bakar
bersama peserta2 laen sblm naek bus..

sblm blk kitorg d beri peluang utk bershopping kt pekan kuah..

time ni la sape yg gile coklat dh rambang mata nk borong coklat..sy pon sme la..si kecik kt umh dh siap kirim coklat cadbury..huhu..xlupa jgk buah tgn utk yg tersyg...

lps hbs shopping..kitorg d bawa ke jeti kuah..feri dlm 2 jam lg..so kitorg pon berjln2 sekitar jeti..n duk bwh pokok mkn nsik ayam yg d bekal oleh phk penganjur..lps mkn bru la kmi pegi berposing sakan kt dataran Lang..hehe..time ni sronok hbs..dh xsegan2 suh spe2 ntah amik kn gmbr..hehe...

bkn pe..nk tunaikn hajat cik abg syg tu..dia nk sgt tgk burung Lang besor tu..so pe lg..snap2 la byk2..tp ni ltak satu je..hehe

ble mse dh time..kitorg pon naek feri n tros pulang..alhamdulillah bus utm tlh pon menanti kmi di jeti kuala perlis....kitorg pilih naek bus pkck yg sporting tu..lg pon antara kami berlima..nurul n ct je tros blk skudai..aku trun kt simpang pulai, farah kt tapah n wawa kt sg buloh..

alhamdulillah..smpi jgk aku kt umh n sronok dpt jln2 kt sne..hehe

anyway..have fun..pegi la langkawi..jln2 kt sne best!!

sy benti sini dlu ye..nti kte jmpa lg..tata

Hati ini berbicara...

tika saat nukilan ini dicoret..aku sdg berfikir sejenak..apakah perlu ku luahkan segala yg terbuku di hati??adakah mungkin semuanya terjawab dgn jwpn yg pasti??aku pun keliru..Ya Allah..berikanlah aku jwpn itu..amin!

Zilvia Band - Aishiteru




Menunggu sesuatu yang sangat menyebalkan bagiku
Saat ku harus bersabar dan trus bersabar
Menantikan kehadiran dirimu
Entah sampai kapan aku harus menunggu

Sesuatu yang sangat sulit tuk kujalani
Hidup dalam kesendirian sepi tanpamu
Kadang kuberpikir cari penggantimu
Saat kau jauh disana

[*]

Gelisah sesaat saja tiada kabarmu kucuriga
Entah penantianku takkan sia-sia
Dan berikan satu jawaban pasti
Entah sampai kapan aku harus bertahan

Saat kau jauh disana rasa cemburu
Merasuk kedalam pikiranku melayang
Tak tentu arah tentang dirimu
Apakah sama yang kau rasakan

[**]
Walau raga kita terpisah jauh
Namun hati kita selalu dekat

Bila kau rindu pejamkan matamu
Dan rasakan a a a aku

Kekuatan cinta kita takkan pernah rapuh
Terhapus ruang dan waktu
Percayakan kesetiaan ini

Pada ketulusan a a ai aishiteru

Satu sendiri pikiran melayang terbang
Perasaan resah gelisah
Jalani kenyataan hidup tanpa gairah

Owu..wo..o..

Lupakan segala obsesi dan ambisimu
Akhiri semuanya cukup sampai disini
Dan buktikan pengorbanan cintamu untukku
Kumohon kau kembali

Back to [*]

[**] ulang 2 x

Wo wo wo..
Wo wo wo..a a ai aishiteru



Kimita tuokukitemo
Kiminoi shuaguaratala
Shiniteruyo shiniteruyo





thanks to my love for dedicated this song for me!
love u so much..muahhxx!~

"Aishiteru" (愛してる; I Love You)

Kalau Cinta

Lirik Lagu Kalau Cinta - Aliff Aziz ft Joanna

Aliff Aziz
Di lubuk hatiku

Adalah kamu

Sebagai ratu


Joanna
Seluruh Jiwaku

Hanya dirimu

Yang aku mahu

Duet
T’lah ku percayakan

Hati ini padamu

Maka kita tak saling risau

Kalau cinta jangan kacau

Kalau sayang tak perlu marah

Kalau ikhlas tak minta berbalas

Serahkan cintamu

Pada yang punya cinta


Joanna
Di lubuk hatiku

Adalah kamu

Yang aku perlu


Aliff Aziz
Seluruh Jiwaku

Hanya dirimu
Yang aku mahu




khas buat yg tersyg...
KHAIRUL NAZAR BIN ABDULLAH

ikhlas dari syg..


~GeDiX TiMe~

Salam..
hehe..kelakar kn topik entry kali ni..hik3..

bkn apa..mlm td aku bosan sgt2..
rumet xde je manjang..
cik abg lak bz ngn DOTA dia..
so, aku pon wt la hal sndiri..keh3..

bile dh duk sorg2 ni..mcm2 idea gile2 yg timbul..haha
dan antara idea gile aku..ni la dia
MENGGEDIX secara berhemah..haha
sb wt hal sorg2..xmelibatkn org laen..hik3

asalnye aku sje je nk menerai (try) cara2 pakai shawl yg aku tgk kt blog http://chicmuslimahavenue.blogspot.com tu..sb aku tgk blogger dia pakai cm comey je kn..hik3..
lg plak aku mmg de beli shawl n inner dgn blogger tu..murah2 je..

try punye try..ade yg jadi..ade yg hampir jadi,..n ade yg xjadi lnsg pon ade..haha

bile dh dpt cara yg jadi tu..aku pon amik la gmbr2 biase je..pastu mcm mood xkuar je..

then aku dpt idea touch up skek muka aku yg kusam ni..ngeh3..

hasilnye..
ok la ni kot..sb aku pon xpndai make-up,.stakat nk jd opera cina tu boleh la kot..hik3..

aku xske make up lebey2 sgt..sb nti cik abg tegur..haha..
pnh skali tu aku pakai blusher pink terang skek..dia ley sapu suh bg x terang sgt..haha..
syg nye dia pd aku kn..dia la tukang komen aku utk berfesyen..

hmm..aku mmg ske tgk org pakai lawa2..tp ble aku yg pkai rse dh xjd lawa pon..

gmbr ni sbnrnye nk highlight kn mata..tp xnmpk sgt lak sb mascara aku dh habis..hik3..

ni antara adegan gedix yg aku mmg tergelak2 buat ni..mengong btoi..sungguh aku xbuat lps ni..wakakaka

tp aku suke try sesuatu yg aku rase aku suke n xnyusahkan org..sb gmbr2 ni smua aku amik sndiri pakai kamera murah je..tu pon kamera ayah aku yg turun temurunnye..hik3

dan kalo korg perasan..time aku amik gmbr ni..aku sbnrnye pkai tshirt SUKAM je pon..hahaha..kelakar kan..ni la namanye GEDIX xde keje..hehe

apa2 pon aku happy ngan pe yg aku buat..kalu de yg xkna ke sorry la..sb aku just suke2 je..n kalu de cdgn or ide ttg fesyen, make-up or any thing..live me a comment wokey!~

thanks sb sudi sggh blog yg x seberapa nih..muaahxx!~

~Saya Rindu Awak!~


20.10.2010
tarikh hari ni tarikh yg paling cantik bg saya...

nape??

sbb..hari ni genap la hubungan saya dan si dia selama 1 tahun 6 bulan..
maknanye lg 6 bulan kitorg jd 2thun dah..wow..lama tu kn??maybe mcm bru sgt..tp bg saya lamaaaaaaaaaaaaa sgt2 dh..huk3...
sb sy dh knal si dia lbih dari 2 tahun..huhu

selama 1 thun 6 bulan kami berhubungan sbg "kekasih" mcm2 dugaan yg kami hadapi..tp alhamdulillah..dgn pertolongan-Nya kami..Alhamdulillah..bahagia dgn keadaan skrg..

haa...berbalik pd tajuk entry kali ni...
saya rindu sgt2 pd si dia..

sbb??
kami jauh...
kami susah nk jmpa...
kami sibuk dgn urusan masing2...

tp..
kami setiap waktu berhubung..
kami selalu berjumpa ble msg2 blk kpg..hik3
*nasib la kami 1 negeri je* =P
hbgn kami direstui keluarga kedua belah pihak..
kami percaya antara satu sama lain..
kami berjanji akan setia sampai akhir hayat...
insyaallah..amin

tp abg...
syg btol2 rndu abg sgt2..
sb..mse syg tulis entry ni..abg dh lame tdo..hahaha
*tp syg xde chat or mesej ngn org lain tau*
muah3..love u so much..

doakan kami bahagia hgga akhir hayat ye..amin

Kalau Tak Suka Pulangkan

Kereta dihentikan betul-betul di hadapan rumah. Pintu pagar automatiknya terbuka. Perlahan kereta dihalakan ke dalam garaj. "Horei! Papa balik!" Kelihatan anak-anaknya berlari mengiringi keretanya.

"Tepi! Bahaya tau tak?" Jeritnya.

Anak-anak termanggu. Cahaya kegembiraan di wajah mereka pudar.

"Aimin bawa adik ke belakang." Arahnya pada anak yang sulong.

Pulangnya petang itu disambut dingin oleh anak-anak. Isterinya turut terdiam bila mendengar anak-anak mengadu tentang papa mereka.

"Papa penat. Aimin bawa adik mandi dulu. Mama siapkan minum petang. Lepas minum papa mesti nak main bola dengan kita," pujuk Laila.

Dia yang mendengar di ruang tamu hanya mendengus. Seketika kemudian terdengar hilai tawa anak-anaknya di bilik mandi. Dia bangun.

"Hah! Main air. Bil bulan ini papa kena bayar dekat seratus. Cepat! Tutup paip tu! Buka shower!" Sergahnya. Suara yang bergema mematikan tawa anak-anaknya. "Asal saya balik rumah mesti bersepah. Kain baju berselerak. Apa awak makan tidur aje ke duduk rumah?" sambungnya kembali bila isterinya terpacul di belakang pintu.

"Anak-anak pa. Diorang yang main tu. Takpe nanti mama kemas. Papa minum ye. Mama dah siapkan kat taman." Balas isterinya lembut.

"Fail saya kat depan tu mana?"

"Mama letak dalam bilik. Takut budak-budak alihkan."

"Boleh tak awak jangan usik barang-barang saya? Susah tau tak? Fail tu patutnya saya bawa meeting tengahari tadi." Rungutnya sekalipun di hati kecil mengakui kebenaran kata-kata isterinya itu.

Suasana sepi kembali. Dia menarik nafas berat. Terasa begitu jauh berbeza. Dia tercari-cari riuh suara anak-anak dan wajah isterinya. "Laila..." keluhnya...akhirnya dia terlena di sofa.

------------ --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- -

"Saya nak ke out station minggu depan."

"Lama?" Soal Laila.

"Dalam seminggu."

"Cuti sekolah pun lama. Mama ikut boleh?"

"Budak-budak? "

"Ikut jugalah."

"Dah! Takde! Takde! Susah nanti. Macam-macam diorang buat kat sana. Tengok masa kat Legacy dulu tu!"

"Masa tu Amirul kecik lagi." Balas Laila. Wajahnya sayu. Dia masih berusaha memujuk biarpun dia tahu suaminya tak mungkin berganjak daripada keputusan yang dibuat. Tak mungkin peristiwa Amirul terpecahkan pinggan di hotel dulu berulang. Anak itu masih kecil benar sewaktu ia berlaku. Lagipun apa sangatlah harganya pinggan itu, malahan pihak hotel pun tak minta ganti rugi. " Bolehlah Pa...! Lama sangat kita tak ke mana-mana." "Nak jalan sangat Sabtu ni saya hantar awak balik kampung," Muktamad! Demikianlah seperti kata-katanya. Anak-anak dan isterinya dihantar ke kampung. Laila tak merungut apa-apa meskipun dia tahu isterinya berkecil hati. Anak-anak terlompat riang sebaik kereta berhenti di pengkarangan rumah nenek mereka. Tak sampai setengah jam dia telah bergegas semula untuk pulang. Bapa mertuanya membekalkan sebuah kitab lama.

"Cuba-cubalah baca. Kitab tu pun abah ambil dari masjid. Daripada mereka bakar, abah ambik bagi kamu!"

"Manalah saya ada masa..." "Takpe, pegang dulu. Kalau tak suka pulangkan balik!" Dia tersentak daripada khayalannya. "Kalau tak suka pulangkan balik!" Kata-kata itu bergema di fikirannya. Dia rasa tersindir. Tahukah bapa mertuanya masalah yang melanda rumahtangganya itu? Bukan...bukan tak suka malah dia tetap sayang sekalipun Laila bukan pilihannya. Dunia akhirat Laila adalah isterinya. Cuma...

"Mizi, makan!" Panggil ibunya yang datang menemaninya sejak seminggu lalu. "Jangan ikutkan hati. Yang sudah tu sudahlah." ------------ --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- -------

"Papa! Makan!" Jerit Aiman ,anak keduanya sambil tersengih-sengih mendapatkan dirinya.

"Tak boleh panggil papa elok-elok. Ingat papa ni pekak ke?"

Aiman menggaru kepalanya yang tak gatal. Pelik! Kenapa papanya tiba-tiba saja marah. Dia berpatah semula ke dapur.

"Awak masak apa?"

"Mama masak sup tulang dengan sambal udang!" jawab Amirul memotong sebelum sempat mamanya membuka mulut.

"Takde benda lain ke awak boleh masak? Dah, saya tak nak makan. Hilang selera!" "Papa nak ke mana?" Soal isterinya perlahan."Keluar!""Mama dah masak Pa!""Awak saja makan!""Takpe Aiman boleh habiskan. Cepatlah ma!"

Laila tahu Aiman hanya memujuk. Anak keduanya itu sudah pandai mengambil hatinya. Aimin tersandar di kerusi makan. Sekadar memerhati langkah papanya keluar dari ruang makan.

"Kenapa sekarang ni papa selalu marah-marah ma?" Soal Aimin sambil menarik pinggannya yang telah berisi nasi. "Papa banyak kerja agaknya. Dah, makan." "Abang tak suka tengok papa marah-marah. " "Adik pun sama. Bila papa marah muka dia macam gorilla kan ?" Kata-kata Aiman disambut tawa oleh abang-abangnya yang lain. Laila menjeling. Di hati kecilnya turut terguris. Besar sangatkah dosanya hingga menjamah nasi pun tidak. Kalau ada pun salahnya, apa?

Shamizi menjengah ke ruang dapur. Kosong.

"Laila..." serunya

"Sudahlah tu Mizi! Jangan diingat-ingat. Kerja Tuhan ni tak dapat kita tolak-tolak. Bawak-bawaklah beristighfar. Kalau terus macam ni sakit kau nanti." Kata ibunya yang muncul tiba-tiba.

"Sunyi pulak rumah ni mak,"

"Lama-lama kau biasalah."

Airmatanya menitis laju. "Kalau tak suka pulangkan!" Dia rasa terhukum. Hampir segenap saat kata-kata itu bergema di sekitarnya. Dia rasa terluka. Kehilangan yang amat sangat.
------------ --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- -------

"Papa beli apa untuk Aiman?" Soal Aiman sebaik dia pulang dari outstationnya.

"Beli apa pulak? Barang permainan kan bersepah dalam bilik belakang tu." "Tak ada lah?""Ingat papa ni cop duit?" Aiman termangu. Dia berlalu mencari mamanya di dapur. Seketika kemudian rumah kembali riuh dengan telatah anak-anak lelakinya yang bertiga itu mengiringi mama mereka yang sedang menatang dulang berisi hidangan minum petang.

Wajah Laila direnungnya. Ada kelainan pada raut itu. Riaknya tenang tapi ada sesuatu yang sukar ditafsirkannya. "Awak tak sihat ke? "Laila tersenyum. Tangannya pantas menuang air ke cawan.

"Papa, tak lama lagi abang dapat adik lagi." Aimin mencelah di antara perbualan kedua ibu bapanya.

Shamizi tersenyum. Jemari isterinya digenggam erat. Tiba-tiba cawan berisi kopi yang masih panas terjatuh dan pecah di lantai. Aiman tercegat.

"Tengok! Ada saja yang kamu buat. Cuba duduk baik-baik. Kalau air tu tak tumpah tak sah!" Tempiknya membuatkan anak itu tertunduk ketakutan. Baju mamanya dipegang kejap.

Lengan Aiman dipegangnya kuat hingga anak kecil itu mula menangis. Pantas saja akhbar di tangannya hinggap ke kepala anaknya itu. Laila cuba menghalang tapi dia pantas dulu menolak isterinya ke tepi. Aiman dipukul lagi. Amirul menangis. Aimin mendapatkan mamanya.

"Perangai macam beruk! Tak pernah buat orang senang!"

Laila bangun dari jatuhnya dan menarik lembut Aiman ke dalam pelukannya. Airmata mereka bersatu. Pilu sungguh hatinya melihat kekasaran suaminya terhadap anak-anak.

"Cukuplah pa. Papa dah hukum pun dia tapi janganlah sebut yang bukan-bukan. " Ujar Laila perlahan.

"Macamana awak didik budak-budak sampai macam ni teruk perangainya? Tengok anak orang lain ada macam ni? Anak kak Long tu tak pulak macam ni. Panjat sana, pecah barang. Gila apa?" Omelnya kembali.

Shamizi meraut wajah. Bukan kepalang salahnya pada Aiman. Padanya anak itu tak pernah dapat memuaskan hatinya. Ada saja salah Aiman di matanya. Ada saja yang kurang di hatinya terhadap anak-anak dan isteri. Tak cukup dengan perbuatan, malah dia begitu mudah melemparkan kata-kata yang bukan-bukan terhadap mereka. ------------ --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------- --------

"Tak boleh ke kamu semua senyap? Dalam sehari ni boleh tak diam? Rimas betul duduk dalam rumah ni." Laila menyuruh anak-anaknya bermain di halaman belakang rumah. Memberi sedikit ruang buat suaminya menonton dengan tenang. Malangnya tak lama kemudian kedengaran bunyi tingkap kaca pecah. "Celaka betul!" Sumpahnya sambil menghempaskan akhbar ke meja. "Abang!" "Baik awak tengok anak-anak awak tu sebelum saya hambat dengan rotan! Perangai satu-satu macam tak siuman!" Getusnya kasar.

Akhirnya tingkap yang pecah kembali diganti. Cerita sumpah seranahnya petang itu hilang begitu saja. Laila berubah. Sikapnya yang pendiam menjadi semakin pendiam. Anak-anak juga sedikit menjauh. Tak ada lagi cerita Amirul di Tadika. Tak ada lagi kisah Aimin yang cemerlang di dalam sukan sekolahnya. Aiman juga tak lagi mahu memanggilnya makan.

Shamizi terasa puas hati. Barangkali itu saja caranya untuk memberi sedikit pengajaran pada anak-anak.



"Pak Ngah, Eddie nak balik!" Shamizi terpana. Dia mengangguk.

"Kak Long balik dulu Mizi. Sudahlah! Kamu muda lagi. Cari pengganti." Alangkah mudahnya.

Kalaulah dia boleh bertemu lagi yang serupa seperti Laila. Laila tak ada yang kurang cuma dia yang tak pernah puas hati. Laila tak pernah merungut. Laila tak pernah membantah. Sepanjang usia perkahwinan mereka Laila tak pernah meminta lebih daripada apa yang dia beri. Laila cuma dapat gred B, walaupun dia teramat layak untuk mendapat gred yang lebih baik daripada A.

"Laila..."

"Papa nak ke mana hensem-hensem gini?" Dia tersenyum sambil menjeling ke cermin meninjau bayang isterinya yang kian sarat. " Wangi-wangi lagi. Dating ye?"

"Saya ada makan malam di rumah bos besar. Dia buat makan-makan untuk staff." Ujarnya masih leka membetulkan kolar kemeja batiknya.

"Ikut boleh?"

"Dia tak ajak family. Staff only!" Terangnya sedangkan difikirannya terfikir lain. Kali ni dia akan pergi ke jamuan tu dengan Helmi. Helmi akan turut menumpangkan Maria dan Harlina. Staff yang masih muda dan bujang.

"Dalam setahun papa selalu ke jamuan office tapi tak pernah pun bawak kami."

"Leceh kalau ada budak-budak. Bukan tau duduk diam. Lari sana sini, panjat itu ini. "

"Papa pesanlah..."

"Nantilah besar sikit." Dalihnya.

"Kalau tunggu besar takut takde peluang. Nanti diorang tu dah tak nak ikut pergi mana pun."

"Lagi senang. Saya kalau lasak-lasak ni buat hati panas je,"

Laila terdiam. "Namanya budak-budak. Anak-anak papa tu lelaki."

"Saya pergi kejap je. Lepas tu terus balik." "Mama tanya sikit boleh?" Dia mengangguk "Bos tak pelawa atau papa malu nak bawa mama dan anak-anak?"

Mereka dia tinggalkan di rumah. Di jamuan tu ramai staff yang membawa keluarga mereka bersama. Pada Shamizi dia mahukan keselesaan sedangkan hakikatnya anak-anak staff yang lain lebih lasak dan nakal. Semeja hidangan untuk anak-anak staff berderai bila ada yang bermain tarik-tarik alas kainnya.

"Never mind. Budak-budak memang macam tu. Kalau tak lasak tak cerdik," ujar Mr. Kwai, tuan rumah.

Shamizi sedikit mengakui kebenaran kata-kata itu. Anak-anaknya pun nakal tapi amat membanggakan dalam pelajaran. Namun dia rasa serba tak kena bila bersama mereka. Bimbang ada yang mengata yang bukan-bukan tentang anak-anaknya yang lasak apatah lagi tentang isterinya, Laila. Bimbang dimalukan dengan perangai anak-anaknya. Bimbang jika dikatakan Laila tidak sepadan dengan dirinya. Dia lulusan luar negara sedang Laila cuma perempuan kampung. Tak pandai bergaya seperti staff wanita yang lain. Betullah jangkaan Laila, dia malu untuk memperkenalkan isteri dan anak-anaknya pada rakan-rakan.

"Kalau tak suka pulangkan!" Kata-kata itu semakin keras di fikirannya. Pagi itu anak-anak sekali lagi dimaki sebelum ke sekolah. Semata-mata bila Aimin dan Aiman bergelut berebutkan tempat duduk di meja makan menyebabkan air cuci tangan tumpah ke meja. Berangnya tiba-tiba menguasai diri. Kepala kedua-duanya dilagakan sedangkan perebutan itu tidak pula disusuli dengan perkelahian. "Kamu semua ni..kalau macam ni daripada ada elok tak ada. Menyusahkan! " Laila merenungnya dalam... Matanya berkaca dan anak-anak ke sekolah tanpa menyalaminya seperti selalu. Laila juga tidak berkata apa-apa sebelum menghidupkan enjin untuk menghantar anak-anak ke sekolah. Shamizi dapat melihat Laila mengesat airmatanya. Dia terus menghadapi sarapannya. Sejenak dia terpandang hidangan untuk anak-anak yang tak bersentuh. Susu masih penuh di cawan. Roti telur yang menjadi kesukaan anak-anak juga tidak dijamah. Bekal di dalam bekas tidak diambil. Pelik! Selama ini Laila tak pernah lupa... "Kalau tak suka pulangkan".

Kali ini dia benar-benar menangis. Laila dan anak-anak terus tak pulang selepas pagi itu. Hari-harinya tak lagi diganggu dengan gelagat anak-anak. Rumah terus sunyi dan sepi. Tetap dia tak dapat tidur dengan lena. Di halaman belakang hanya ada kenangan. Kelibat anak-anaknya bergumpal dan berlari mengejar bola tak lagi kelihatan. Riuh anak-anak bila mandi di bilik air juga tidak lagi kedengaran. Dia mula dihambat rindu. Hanya ada kesunyian di mana-mana. Hanya tinggal bola yang terselit di rumpun bunga.

Selaut rindu mula menghambat pantai hatinya. Laila.

Benarlah, kita hanya tahu harganya bila kita kehilangannya.

Laila terus tak pulang sekalipun dia berjanji untuk berubah. Laila pergi membawa anak-anaknya pagi itu bila kereta mereka dirempuh sebuah kereta lain yang dipandu laju. Laila pergi tanpa meninggalkan satu pun untuknya. Laila pergi membawa Aimin, Aiman, Amirul dan zuriat yang bakal dilahirkan dua bulan lagi...

Dia menangis semahu-mahunya bila menatap wajah lesi anak-anak dan isterinya. Dia meraung memeluk tubuh Laila yang berlumuran darah. Hakikatnya Laila adalah kitab lama itu, lapuk bagaimana pun di pandangan harganya tak terbanding, dan kerana keengganannya Laila dipulangkan. ..

~ Belajarlah hargai apa yang kita ada sekarang - isteri, suami, dan anak-anak..

~ Bersabarlah dengan ujian perangai dan karenah anak-anak

~ Jangan terlalu garang dengan anak-anak. Berpada2 lah. Baik sangat pun tak boleh jugak

~ Sayangilah keluarga anda. Hari-hari yang pernah kita lalui dalam rumahtangga ini adalah suatu kenangan.

"Berilah hatimu hanya untuk Allah, pasti Allah temukan padamu pemilik terbaik. Hamparkan masa mu seluasnya hanya untuk Allah, pasti Allah aturkan seluruh kehidupanmu sebaik-baiknya!"

Sekadar muhasabah, moga kita semua akan lebih bersyukur dengan apa yang kita ada...

Cerpen daripada email seorang sahabat....Tajuknya: Kalau Tak Suka Pulangkan... ..

Bagus untuk dikongsi supaya kita lebih menghargai suami/isteri, anak-anak dan orang-orang di sekeliling kita. Berbuat baiklah dan curahkan kasih sayang kita kepada mereka sebelum terlambat. Agar kita tidak menyesal di kemudian hari.

Card Design...





=)

10 PERKARA YANG SIA-SIA

Sufyan Ats-Tsauri, seorang ulama hadith yang terkemuka, menyatakan bahawa ada sepuluh hal yang termasuk dalam kategori sia-sia, iaitu:-

1. Lelaki atau wanita yang berdoa untuk dirinya sendiri tetapi tidak dimohonkan doa untuk ibu bapanya dan kaum Muslimin.

2. Orang yang sentiasa membaca Al Quran tetapi tidak membaca secara tertib sampai seratus ayat tiap-tiap hari.

3. Lelaki yang masuk ke dalam masjid, kemudian ia keluar kembali dari masjid itu tanpa mengerjakan solat tahiyatul masjid.

4. Orang yang melintasi tanah perkuburan tetapi tidak mengucapkan salam kepada penghuni kubur dan tidak mendoakan untuk keselamatan mereka.

5. Lelaki yang masuk pada hari Jumaat ke suatu kota, kemudian ia keluar lagi dari kota itu tanpa mengerjakan solat Jumaat berjamaah.

6. Lelaki atau wanita yang tinggal di suatu lingkungan dengan seorang ulama, tapi dia tidak mempergunakan kesempatan itu untuk menambah ilmu pengetahuan.

7. Dua orang lelaki yang bersahabat tetapi mereka tidak saling menanyakan tentang keadaan masing-masing dan keluarganya.

8. Lelaki yang mengundang seseorang menjadi tetamunya tetapi tidak dipedulikan dan tidak dilayani tetamunya itu.

9. Pemuda yang menjadikan zaman mudanya berlalu begitu saja tanpa memanfaatkan waktu yang berharga itu untuk menuntut ilmu dan meningkatkan budi pekerti.

10.Orang yang tidak menyedari jiran tetangganya yang merintih kelaparan, sedangkan ia sendiri makan kekenyangan di dalam rumahnya.

Sekian, wallahu alam

info from:: http://berita-harian-online.com/10-perkara-yang-sia-sia/

~Happy Birthday Twins!~

Salam..
entry kali ni nk cte psl bufday my love & also his twin..
2 September 2010..genap la usia mereka..dh tua dh

sbnrnye for their bufday ni sy x b'peluang pn nk celebrate sme2 sb hri ni je kelas full smpi ptg..huk3..sdey sgt2..
tp gmbr2 kt bwh ni sy amik dgn izin kak ipor sy..

diorg celebrate kt mane ntah..lupa nk tnye..
ni kek yg kwn2 diorg bli kn..suprise party..tq ye (wakilkn abg)
acara potong kek nye..
alolo...comeynye cuap2..hik3
*thanks my love sb pkai bju fav kte tu..hik3*

anyway, happy bufday to my love n his twin brother..
dgn ucapan semoga pjg umo, murah rezeki, cpt kawin, berjaya lam projek tu n diberkati sentiasa..insyaallah..amin

& for my love..doa2 la sme eh smoga impian kte tu tercapai jgk..k syg..love u so much..muah3

~My Little Cute Craft!~

Salam all...
haa..entry kali ni sy update kn psl hobi sy yg pnh sy ckp lam entry sblm ni..
hobi melakukan sesuatu yg kreatif la kononnye..hik3

ni la hasil dia..klip rambut..
sy de buat lam 2 kategori:
*baby (kecil)
*bubu (besar)

target pembeli:
*bdk2 skolah rendah
*sape2 yg minat

harga:
*baby - RM 1.50 / satu
*bubu - RM 1.50 / satu
#babyshine je RM1.00 / satu












ni antara cth style n saiz dia..

semua ni sy buat just scra kecil2an n ske2 je..xde la buat serius sgt..n xjual on9 sb xmampu..hik2..

my love de ckp..klu maju dia nk tlg support sb adk sy dh wt request utk decorate brgn lain plak..insyaallah..ada rezeki ade la..

for kwn2 yg support sy lam bisnes ni thanks sgt2..muah3..

jmpa lg d entry akn dtg..tata


Our Children

Daisypath Happy Birthday tickersLilypie First Birthday tickers

Papa Mama

Daisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

Just Click on My Nuffnang..TQ =)

Popular Posts

Bilangan Korang Yang Ushar Aku :P