.

.

Teman2 bloggerz ku! ^_^v

Just Click on My Nuffnang =)

Resepi Kuih Raya 2012 #_#

Assalamualaikum...

hai bloggerz..insyaallah lagi 4 hari kita nak raya ye kawan2..hehe

ayah dah pi keje dah..huk3..sedih..

last week saya ada mencuba resepi membuat biskut..resepi ni saya amik dari buku panduan menggunakan microwave.. ^_^v

resepi dia mudah je..

Bahan2
# 120 g mentega
# 120 g gula
# 1 1/2 telur
#240 g tepung

Cara2
# pukul mentega sampai jadi warna putih (saya main pukul je tak nampak putih gak..kuning de la..haha)

# tambah gula sedikit demi sedikit dan pukul lagi..(dush3)

# masukkan telur dan pukul sampai kembang

# masukkan tepung sedikit demi sedikit..(jangan pukul ye..gaul dengan senduk tau)...gaul sampai jadi 'doh' (macam 'dowh' je..hehe)

*lepas tu korang boleh jugak tambah elemen2 yang korang suka sesuka hati..hehe..contohnye coklat cip ke..bebola gula ke..nasi coklat ke..(chocolate rice laa..haha)

# panaskan microwave dengan suhu 170o 

# then buat la bentuk yang korang suka..petak ke bunga ke bulat ke bulan ke..nak lagi cantik pakai la alat tekap tu (betul tak ayat tu?haha)

# letak atas dulang yang telah di alas dengan 'aluminium foil'..susun dengan teratur

# masukkan ke dalam microwave dengan suhu 170selama 20-25 minit

hasilnya..anda pasti gembira insyaallah..hehe

kat bawah ni antara hasil 'ulian' saya..hahaha

biskut campuran milo ^_*v

biskut campuran cip coklat & taburan gula bebola

oklah...itu je la kot untuk entry kali ni..

kita jumpa lagi nanti insyaallah..tata


No comments:

Our Children

Daisypath Happy Birthday tickersLilypie First Birthday tickers

Papa Mama

Daisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

Just Click on My Nuffnang..TQ =)

Popular Posts

Bilangan Korang Yang Ushar Aku :P