.

.

Teman2 bloggerz ku! ^_^v

Just Click on My Nuffnang =)

TUTORIAL D.I.Y. : Bunga Kertas Creepe / Bunga Tisu




Assalamualaikum...hai semua...

ok..entry kali ni saya buat berdasarkan permintaan ramai..sebab baru2 ni masa majlis tunang classmate ada terlihat bunga telur yang dia buat sendiri drpd bunga tisu..then mintak tolong dia ajarkan..dh ajar dpn mata pun masih x boleh nak hadam kekeke...sbb masa dia ajar tu just guna tisu ngn benang..huhu so, atas inisiatif sendiri gigih la gugel pastu cari bahan yg proper sikit..

then bila dh try buat..dugaan byk btol..koyak lah..senget la..xcntik la..dh dekat 10 kali jgk buat baru la menjadik..pastu saja post kt FB gmbr bunga tu..then kwn2 msg mntk wat kn tutorial..so, here i come with simple tutorial..kekeke

jom kite D.I.Y!!!

BAHAN2:
*gunting
*kertas crepe : 
- di potong berbentuk 4 segi tepat (seperti dlm gmbr)
- saiz mengikut kesukaan masing2 (saya guna 12 cm x 7cm)
*dawai halus (yg senang utk di ikat, ttp jgn terlalu halus takut mudah putus)


(SILA ZOOM UTK PENUMBESARAN MELAMPAU ^_^)
saya guna 6 keping kertas
kertas disusun menjadi satu

kemudian, lipat macam nak buat kipas kertas tu..
lipatan bermula dr bahagian yg pendek
ini utk dpt kn lipatan yg banyak

potong dawai mengikut kesesuaian saiz lipatan bunga

ikat bahagian tengah kertas dgn kemas
pastikan betul2 tengah ikatan tu..takut nanti bunga berat sebelah plak hihi

masa ikat tu pastikan bahagian hujung bucu kertas menghadap atas, 
bukan bawah ikatan sb nanti bunga tak kembang ke atas pulak huhu

kemudian potong kedua2 hujung kertas supaya menjadi separa bulat

haa nmpk mcm bulat kan hujung kiri kanan
(walaupun tak kemas sgt gunting huhu)

kembangkan kertas supaya memudahkan proses menarik

tarik helaian pertama kertas ke bahagian atas dengan perlahan2..
jgn kuat2 koyak sat lg huhu..kena sabo btoi buat bunga ni hiihii
mula kan dari bucu sampai habis bucu bahagian pertama

haa ni rupa bila dah tarik helaian bahagian pertama

kemudian langkah yg sama dekat bahagian kedua..
tarik dari bucu sampai habis bucu bahagian kedua

nin dia jadi dah tengah2 bunga..

bahagian tengah yg dah dibuka bila skodeng dr atas kekekeke

kemudian ulang langkah yang sama utk helaian2 setiap bahagian

pastikan helaian ditarik satu persatu mengikut turutan pusingan jam dan bahagiannya...

maknanya, tarik helaian kedua pd bahagian 1 lps tu tarik helaian kedua bahagian 2 pastu ulang pd helaian ke3 di bahagian 1 balik dan seterusnya ulang je step2 tu

jangan pulak tarik semua helaian kat bahagian satu pastu baru tarik semua bahagian dua..lain mcm bunga nanti..x kemas huhu

so far ok x?ke pening??kalau pening baca balik dari mula dan fahamkan..kikiki

tarik dengan sopan ye sampai la habis...dan kemaskan mana yg patut..

tadaaa...dh siap!!!!ok x??hihi
ni pandangan atas

pandangan tepi...

ok..tutorial ni sy hanya buat utk buat bunga je..kalau nk buat bunga telur boleh lah ikat bunga kt lidi satay tu lps tu letak daun atau hias riben kt bwh bunga dan balut guna tape hijau tu..simple je kn..

yg ni plak kalau guna tisu..saya guna tisu tandas gulung tu..senang xyah gunting2..tarik je
tp...kena gigih la sopan nye bila tarik..sb senang koyak huhu

ni plak gambar yg saya penah post kt FB kekeke..ramai yg suka bunga yg 1 warna je..
mcm2 pattern sbnrnye kite boleh mix & match kn..mengikut kekreatifan masing2

ok lah kwn2...cukup dulu utk kali ni...

SELAMAT BER'D.I.Y.' LAH YE..kikiki


tata ^_^v

p/s: eyna...phm dok lg tutorial gini?kikiki





Assignments ku esemen mu ~_~



Assalamualaikum...hai semua..

entry kali ni saja dibuat kerana sangat stress dgn esemen kali ni huhu..







takde motif sgt sbnrnye..tp nye mcm x terkejar siapkan esemen yg berkaitan ngn gmbr2 diatas..manakan tidak..dh la terpaksa join kelas bdk2 master..pastu plak bdk master nye esemen 1 jek..aku kena wat 6..amik kau!!!

kalau stakat lukis jek mmg sehari da siap..masalahnye nk kena wt video tutorial..mmg r rakam screen jek..tp nye suasana x mengizinkan..pastu byk keje sb nk kena edit2..bunyi mcm2 bunyi kluor..tgk2 rakam enset bunyik..tgh2 elok lukis aku plak salah dialog..adoiii..ibarat mcm berlakon filem ciptaan sendiri..low cost film..kah3..

yg paling hangin bile hard disk skali skala bg amaran biru (blue screen) huk3..katanya panas..adoiii..lappy lak dh la kurus..bateri pun xde..dh bertahun xde bateri...nk beli duit xckup2..arrgghhhh.. #stress

tp kn...
.....
.....
......
.......
hmmm x pe lah..tibe2 ilang idea wakakakakaka

dlm kepala otak ni penuh dgn agenda2 yg mengerikan..esemen..test..tutorial..final exam..arghhhhhh semua menghimpit dada..

al-maklumlah dh dkt nak habis..

akhir kata..majulah Malaysia demi rakyat tercinta..amin

tata









p/s:arissa...achik ija rinduuuuuuuuuuuuu

~ Wedding ~ Kedai Perabot ~ Arissa ~ Wahida ~

Assalamualaikum..hye uolls.. *gedix*

weekend lps merupakan weekend yg plg memenatkan huhu...my lovely aunt, mak uda melangsungkan majlis perkahwinan beliau pd 30 nov yg lalu..disebabkan sy kena jd pengapit maka mak uda dh byk kali pesan suh blk awl..huhu..maka sy & abglong pun blk awal sehari..tambah plak mkck yg kt bota pun suh blk cpt teman kan dia :D

smpai je kt ipoh kononnya nk blk umah dulu jenguk umah & parent..skali....xde spe kt umah..huhu...mujur masa singgah masjid blkg taman tu terserempak ngn ayah..so dpt la blk umah kjap..letak brg pastu trus bertolak pegi umh opah chik..

asalnya kena duk homestay yg dh disediakan..tp sbb byk nk kena tlg pengantin so duk la umah opah..plak tu de satu agenda baru yg acu sy plan utk majlis ni..sblm ni xpnh wt kt wedding spe2 dlm sdara mara kami..ni 1st time hehe

~CANDY BOOTH~

haa tu la dia agenda acu..so, sy pun ditugaskan deco brg2 yg nk diletakkan kt candy booth tu..brg2 smua dh siap sedia utk di deco..ada felt appliques, balloons, ribbons, botol2, balang2, tanglung2 comel, & etc..so senang je tampal2 & ikat2 hehe

 antara belon2 & tanglung2 yg dh dihias

balang yg sy dh hias & byk lg sbnrnye ni je smpt snap ^_^

habis je hias balang2 tu..tukang inai pengantin pun sampai..maka semua dh tadah tgn nk ukir kekeke..yg pasti sape yg nk pkai inai kena pastikan kje dh siap sepenuhnye hihi

mana satu pengantin ni?hihi

selesai je wt keje mendeco serta menginai..sambung wt keje kt bawah lak..isi bunga telor..sesambil tu tggu fmly dr KL lak smpai..lebih kurang jam 2 pg jgk diorg sampai..itu pun kitorg kluor umah smbut tgk2 van dh tersangkut kt khemah hehe..rupanya van xlepas tggi sgt.. toyota hiace..ptut la dpt msg dh smpai tp xmsuk2 umah..ble kluor tgk tgh duk angkat khemah nk reverse van kekeke

mlm tu mmg excited (pdhal bkn iolls yg kawin kn hihi) smpai xbley nk tdo..xpasal2 kna wt kje lg..balut hadiah2 plak..kekeeke..masa ni pengantin dh tdo..so dpt la balut byk2 hehe

esoknye, 30 nov 2013, sabtu..bgun awl2 teman mak uda mekap..majlis akad nikah jam 9 pg..yg kelakarnye..sy ngn mak uda dh smpai masjid siap duk berdua smbg2..memula mcm cuak tgk tok kadi dh smpai tp org smua xde lg plak..hoho..rupenye fmly smua duk luar masjid tggu fmly pihak lelaki smpai..

masa ni de 2 psgn pengntin yg dinikahkan..dan alhamdulillah kedua2 pengantin tlh selamat diijab qabul kan dgn sekali lafaz je..


alhamdulillah mase ni something not good happen..mujur de penyelamat huhu..sian mak uda dh xde mood memula..tp alhamdulillah..semua dpt diselesaikan dgn cpt

*bad photograper upahan ~_~*


antara yg dtg masjid utk mjlis akad nikah
yeayyy mak buyong in da house hihi
yg x pegi kt rumah wt kje last touch up

lps selesai akad nikah & acara batal air semayang..terus teman mak uda lg utk mekap sanding plak..huh..boleh jd PA yg bertauliah tau uolls..ke sana ke mari..kekeke

ok tgk2 la gmbr ye..xtau nk cite dh hihihi




bukti jd pengapit bersama2 flower girls

tema songket
fatihah
dania
 makanan sedap
  yg penah bertanyakan psl baju iolls..boleh tgk kt 
fb Aneka Koleksi murah je uolls..RM80 free postage
  


  ~CANDY BOOTH~ 

 acu & tunang beliau


selesai je mjlis sanding & mkn2 petang tu kitorg trus ke gua kek look tong utk sesi fotografi..

sampai2 je mak uda trus jd perhatian..sb pakaian dia unik..tema tradisional melayu..siap pelawat dr sg. petani mintak nk bergambar kekeke


yg kelakarnye suami mak uda terus menyorok masa ni hehe.."biar ude sorg2", katanye hehehe





mjlis berterusan hingga ke mlm dgn acara potong kek & buka hadiah..meriah kata kau..ehehe



sekali dgn smbutan hari lahir sdara mara yg lahir bln nov & dis hihi
termasuk my dad ^_^

esoknya pulak, hari ahad..patut dh kena balik rumah & pegi ke tapah utk hadiri majlis perasmian kedai perabot fmly encik tunang..tp disebabkan tunang acu segan duk sorg2 sb dia blk mlm..so dia mntk tlg teman sampai mlm..terpaksa la batalkan planning awal tu huhu

sb dh kna stay..sempat la main my lil' twin cousin..aiman & imran..
ni abg twin..emir

dh lewat mlm bru dpt blk umah..itupun setelah disuruh pengntin baru & pengantin lama anto iolls..kekeke

hari isnin & selasa tu terpaksa ponteng kelas sb abglong nk duk kg lme skit huhu terpakse la sb dh tumpang dia..nk blk nek bus nti xde spe amik lak huhu

hari isnin tu memula nk lepak2 kt umh je..tp pg tu encik tunang msg suh dtg..memula mcm mls sb encik tunang dh nk blk jhor tgh hari tu..tp dia suh jgk dtg siap tunda nk blk mlm..huhu..so dtg la jgk sb nk penuhi permintaan..skali cover xdpt dtg mjlis perasmian kedai smlm tu huhu

dia nk tunjuk kedai yg fmly dia buka..alhamdulillah..rezeki mereka sekeluarga..boleh tahan besar jgk la..semoga bisnes fmly encik tunang berjalan lancar insyaAllah..amin

tp yg paling seronok sbnrnye sb dpt jmpa si cilik arissa hihi

antara gmbr2 bersama arissa masa kluor minum2 kat bandar tapah


 *sila abaikan kecomelan iolls huhu*
 geerrrraammmmmm...hihi
 pak lang arissa amik gmbr masa di kedai perabot

 *promote*

bagi mereka yg berada di sekitar tapah boleh lah datang ke kedai perabot hadhari yg berada di:

Kedai Perabot Hadhari 
No 33, Jalan Bukit Baldwin 2, 
Pusat Perniagaan Bukit Baldwin, 
35000 Tapah, Perak


then last story for this entry...

ingt lg x entry psl "My BFF Wed's" dlu..

haa...baru2 ni waida de send gmbr kt whatsapp..wedding photo book beliau yg dh lme siap tp bru nk tnjuk kt iolls..huhu..mklumlah..lps wedding waida i trus xjmpa2 dia lg..bz laa huk3..


anyway iolls ske sgt ngn gmbr2 wedding dia..gojes..harap dpt wt gini jgk masa wedding iolls nti insyaAllah..doa2kn la ye hihi

ok la..tu je la..mcm dh pnjg sgt la uolls bce kn..

pesanan terakhir iolls..kpd kwn2 yg terlibat dgn banjir..take care..semoga kalian sihat & selamat selalu..my dad pn kena masuk kje even msih dlm cuti sb org yg ganti dia terpaksa cuti emergency sb umah dia kna bnjir huhu..salam takziah buat kalian..semoga semuanya selamat insyaAllah..

~THE END~




Our Children

Daisypath Happy Birthday tickersLilypie First Birthday tickers

Papa Mama

Daisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

Just Click on My Nuffnang..TQ =)

Popular Posts

Bilangan Korang Yang Ushar Aku :P