.

.

Teman2 bloggerz ku! ^_^v

Just Click on My Nuffnang =)

SALE!! KUIH SIMPUL KASIH!


Kuih Simpul Kasih yg perlu anda beli!!

KENAPA???
☆Intinya lain dr yg lain...keenakannya menusuk kalbu!
☆Dibuat penuh kasih syg! 😊
☆Ianya rangup & menyelerakan!! 😋
☆Sekali mkn PASTI nak lagi!!
☆Peneman dikala menonton, meraikan tetamu dll!!
☆Kudapan yg WAJIB ada di setiap rumah!!
☆Yg paling penting..HOME MADE!!! Bukan kilang yer..

HARI-HARI ADA!!
Tak perlu tunggu musim perayaan baru nak beli.. Hari Raya Puasa? Hari Raya Haji? Hari Raya Deepavali? Hari Raya Cina? Hari2 pun boleh beli..sebab HARI2 kita buat!! EMAIL je confirm dapat!!

HARGA???
Nama pun Kuih Simpul Kasih..harga pun tentulah harga Kasih Syg iyer dak?? Bukan RM20..RM15 pun bukan...EMAIL je teman kalau nak dpt harga kasih syg ni..

CEPAT!!CEPAT!!CEPAT!!!
EMAIL jer teman berapa botol korang nak..sebotol pun tak akan cukup tau...silap2 sepuluh..dua puluh botol korang mintak..GERENTI SEDAP!!!

COD???
Siap je kuih ni..kita COD terus area Tapah!!Jgn ler kome risau..EMAIL yer!!!Lambat kang..nyesal kome!!

Yg diluar kwsn nk pos pn boleh jgk..takde masalah!

EMAIL CEPAT!!!
erizar.hisham@gmail.com

Tutorial D.I.Y : Baby Comforter


Assalamualaikum...hye semua..hehe lama tak berblog nih...

Masih belum terlambat kot kalau sy nk ucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri..Maaf Zahir Batin..

Oklah..straight to the main point ye..kali ni sy nak share tutorial D.i.Y Baby Comforter..dah lama plan nak buat menda alah ni..sejak zaman bujang lagi..tapi sebab kekangan masa dan masalah nak dapatkan bahan so sekarang la baru ada peluang..tu pun sebab anak sendiri dah nak keluar..so mama nak save budget bab ni keh3

so..sebelum start perlulah disediakan beberapa bahan ye..kalau tak..camne nak buat ye dak?hihi

Bahan2:
Kain (corak ikut suka hati kalian..nak campur2 pun boleh)
Fiber batting (boleh beli secara online..saiz better 1/2 inci atau 1 inci sb kalau nipis sgt kang xselesa pulak ye dak?sy guna 1 inci punya sb 1/2 inci habis masa nak beli huhu)
mesin jahit
jarum peniti
gunting

Cara2:

ok..sebenarnya banyak kaedah yg boleh digunakan dalam membuat comforter ni..saya pun banyak wat research dari youtube aje..

kalau nak mudah, kain dan fiber batting dipotong sama besar. kemudian kain dicantum secara membelakang seperti membuat bantal. cuma dihujung tidak dijahit dahulu. setelah kain diterbalikkan masukkan fiber batting ke dalam dan cantumkan hujung kain yang terbuka td. untuk tampak lebih kemas jahit pula di bahagian tengah comforter tersebut utk memberikan kekemasan. (seperti contoh dibawah)

cuma nya sy buat kaedah lain dimana sy tambah border di bahagian tepi comforter dengan menggunakan kain bercorak berlawanan dari yg utama hehe (skema btoi entry ni)
ni antara bahagian kain yg telah dipotong
kain utama - 2 keping
kain border - 4 keping (pastikan saiz dan panjang sama ye)
fiber batting
**ukuran comforter mengikut kesesuaian kalian..sy dh lupa sy buat ukuran berapa haha


 
ok..setelah semua bahan tersedia boleh la mula menjahit...
pertama sekali cantumkan dulu kain border..
macam mana nak cantum?
ok cmni..amik sekeping..pastikan kain pertama tu corak diluar..
hujung dia pulak cantum ngn sekeping lg yg corak diterbalik kan..paham ke idak ni??huhu
kalau konpius boleh rilek2 tgk video ni dulu yerk KAT SINI

(klik video ni utk play)

ok dah tgk video kn?so sambung jek step border tu dengan potong lebihan kain setelah jahitan dibuat
yg penting kena gunting lebihan kain tu tak terlalu rapat dan tak terlalu jauh dr jahitan okeh...sebabnya nanti nk iron dan jahit susah..huhu

lepas dah potong lebihan kain tadi..border dilipat dua secara memanjang pulak...kemudian boleh la seterika kain tu untuk menyenangkan sesi mencantum nanti

dah siap iron bolehlah terus jahit kain border pada kain utama yg bahagian hadapan..belakang punya kain utama boleh dijahit kemudian jugak ok..masa ni mmg banyak nak kena guna jarum peniti dan pastikan kalian pakai mesin jahit yang gagah okeh...huhu...macam sy ni mesin jahit murah..so banyak tenaga digunakan untuk kawal kain, mesin dan serba serbi yg bergerak sebab mesin jahit sy ringan sangat2 hahaha tambah pulak pakai bateri aje..mmg macam mak nenek tunggu jahitan habis sampai hujung hohoho..

sebenarnya cara jahitan secara detail dah ada dalam video tadi..
untuk bahagian belakang kalian boleh jahit guna mesin untuk kemaskan bahagian border dan kain utama tu..tapi sy jahit tangan sebab tak reti nak guna mesin untuk sembunyikan jahitan belakang

lepas dah siap cantum semua..bolehlah jahit bahagian tengah comforter dengan menggunakan mesin jahit untuk kesan yang lebih kemas.

tadaaaa...ni lah hasil jahitan comforter saya..itupun setelah beberapa kali alter border dan fiber batting haha..amatur la katakan keh3

dah siap comforter baby sy..

disebabkan banyak lagi lebihan kain corak tu (corak doraemon tu papa baby yg pilih okeh sb papa n mama baby mmg suka tgk doraemon hahaha) maka terlebih rajin lah pulak nak buat sarung bantal kepala dan sarung bantal peluk baby..bantal tu sy guna kain flannel yg mmg dh ada dr zaman crafting dulu huhu..fiber pun masih ada banyak...so keje setel...lengkap lah travel set baby bertema kan doraemon keh3

ni pun main bedal je buat sarung nya hihi

mula2 ingat nak buat sarung tilam pulak memandangkan kain ada lagi dan tilam kekabu masa adik no4 tu masih elok lagi (10 tahun dah usia tilam tu oiii)..tapi macam tak jadi sebab mak sedara dah hadiahkan set tilam dan set bakul dari kawan dia punya biz...alhamdulillah..rezeki baby..syukur..so kena pikir projek lain plak lah hehe

oklah kwn2 blogger...terima kasih sebab sudi mengunjungi blog sy yang tak seberapa ni..terima kasih atas sokongan kalian..insyaAllah jika ada kesempatan sy akan kongsikan tutorial lain pulak ye..hehe

ilmu itu luas..lagi luas jika dikongsi bersama..insyaAllah..

doakan semoga urusan sy dan baby dipermudahkan insyaAllah...

jumpa lagi dilain entry...take care...assalamualaikum..




Lens Sigma DG for sale


Lens Sigma DG untuk dijual..harga RM500 (boleh dirunding)




*Tlg abg ipar jualkan..kpd yg berminat boleh email kpd erizar.hisham@gmail.com


Resepi Mudah : Aiskrim Goreng

Assalamualaikum...haa jumpa lagik hari yang sama selang beberapa minit lepas post sebelum hahaha....

hamik kau!!dah lama tak layan blog..skali layan dua post..keh3

ok...last entry pasal puding aiskrim oreo kan??so lepas wat resepi tu..aiskrim sebekas lagi duk ada dalam freezer tu huhu..so jenuh pikir camne nak habiskan..then dapat idea nak buat aiskrim goreng..

ingatkan susah la nak membuatnya..rupanya senang jek padahal..hahaha

kebetulan roti gardenia bekalan untuk breakfast masih banyak lagi..lepas tu pulak ada acuan karipap yang saja mak mertua beli sebab saya failed nak kelim karipap haahaha..(eyna expert lagi dari saya..keh3)

so apa lagi...mula la keje2 menjahanamkan roti tu haha..

~ AISKRIM GORENG ~

Bahan-bahan:
Aiskrim
Roti Gardenia

Alat:
Acuan Karipap

Cara Membuat:
1. Letak roti atas acuan karipap dan letakkan aiskrim mengikut kesesuaian saiz acuan.
2. Kepitkan roti sekuat hati dan sambil tu tarik lebihan roti disekeliling acuan karipap tersebut.
3. Buka acuan karipap dan korang akan nampak roti aiskrim berbentuk karipap..hehe
4. Masukkan dalam freezer selama sejam dua.
5. Roti aiskrim tadi boleh lah digoreng sehingga nampak kekuningan. Dah siap..senangkan??

ok..ni lah dia aiskrim goreng yang telah siap digoreng...

ada yang komplen kenapa ada yang hangus? haha..sebenarnya bukan hangus..tp yg nmpk agak gelap sikit tu sebenarnya sebab saya guna roti yang paling hujung tu..so bila goreng nampak la sedikit gelap macam hangus hehe

actually kalau kat blog lain ada yang ajar guna 2 keping roti kemudian tekap guna bekas bulat..tapi saya rasa better guna sekeping jek jimat sikit..lagipun lebihan roti tu takdelah membazir sangat nanti..yang lebihan roti saya tu pun saya makan ngan aiskrim lebih tu hahaha..punya la tak nak membazir...

camni laa keje saya sekarang..memenuhi permintaan encik suami yang ngidam lain macam jek haha..dia cakap baby dia tak nak keluar sebab selalu dapat makan sedap2..adoi laaa papa ni...perot dah boroi sangat tu huhu..mama pun kalah ok..hehe

ok lah..cukup dulu untuk kali ni..penat dah duk bersimpuh menaip blog lelama haha..

take care uolls...see u next time

tata




Resepi Mudah : Puding Oreo

Assalamualaikum...hye smua bloggerz...thanks for visiting me..nice to meet uolls too...

hehe speaking lah pulok..ok2 terus kepada topik kali ni...

actually lately my husband selalu sangat request macam2..huhu..antaranya puding oreo ni la...husband jumpa resepi ni dalam sisipan majalah mingguan wanita masa balik kampung dia..siap dia koyak sisipan tu..mak sdara dia membebel dah..sesuka hati jek koyak majalah org hahahaha....then dia bagi kat saya.."papa nak mama buatkan untuk papa yg macam ni"...errr...so nak tak nak kenalah penuhi permintaan beliau haha

kalau ikutkan dalam buku tu..tajuk dia puding aiskrim oreo...tp dekat kaedah tu takde plak dia tulis masa mana nak letak aiskrim tu...so saya pun alter la sendiri resepi tu mengikut kesesuaian situasi hahaha...alhamdulillah..menjadi lah jugak...melepas la gian encik suami nak makan..hehe

ok..jom kita mulakan!!! :P

~ PUDING AISKRIM OREO ~

Bahan-bahan:
30 gm agar-agar 
1 tin susu cair
1250 ml air
100 gm gula
1 biji telur
1 bungkus biskut oreo (buang krim & kisar)
aiskrim (optional)
sedikit esen vanila

Cara membuat:
1. Masak agar-agar dengan air hingga larut.
2. Masukkan gula dan masak lagi hingga rata.
3. Kisar telur, susu cair dan esen vanila. Tuangkan ke dalam agar-agar.
4. Padamkan api dan tuangkan biskut oreo kisar ke dalam agar-agar.
5. Tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan sebelum dihidangkan.

tadaaa...ni la hasil puding oreo saya..hehe

kalau nak letak aiskrim sebelum tuang dalam bekas pun boleh...atau..selepas dah keras tu..atau...semasa makan...mana2 pun boleh..ikut selera masing2 la hihi

ok lah..nanti saya share lagi ye..

selamat mencuba ^_^

tata




Kenduri Kendara ~ Cuti Sekolah


Assalamualaikum...hye bloggerz...jumpa lagi dalam entry kali ni ehehe

susah betol nak luangkan masa untuk blog ni huhu..banyak sangat kekangan masa dan kerja almaklumlah...duduk kat tempat orang...so banyak benda nak kena buat huhu

kebetulan minggu ni cuti sekolah..so masa ni lah nak jumpa jiran tetangga dan saudara-mara...mau nye idak...kenduri sana sini..hihi..kenduri kawin..kenduri aqiqah...majlis hari jadi..macam2 lagi lah..sampaikan suami tak buka kedai la 2 hari tu haha..cuti btoi dia yer huhu

ni otw p kenduri kawin jiran sekampung..merempit la kami..mertua kt depan jd leader hehe

time petang p birthday party pulak...anak sepupu suami turn 3 y.o hehe merempit lagi kite 

ni pangkat anak sedara ..yang lelaki tu (acai) iras2 muka kembar suami mase kecik ahahaha *jgn mrh naa*

ni sambutan majlis hari lahir zamil danish ke-3

semua kengkawan dia even sebenarnya semua tu sepupu dia jugak hehe

ok masa ni sangat lawak...sebab 3 kali pak sedara danish nyalakan lilin..sebabnya budak baju putih tu yang tiupkan semua haha..sudahnya nangis danish tak puas hati tak dapat nk tiup kekeke

sedap kek pelangi danish ni..nyum3...

ni buah tangan dari danish..katanya mak lang ngn pak lang ni kawan dia...so dapatla coklat banyak2 huhu...habis la gigi mak lang nanti syg oiii

semoga danish membesar menjadi anak yang soleh dan dibanggai oleh keluarga danish ye..

keesokannye pun ada lagi kenduri kat lata kinjang..lepas je habis kenduri..sempat la p dating jalan2 kat lata kinjang tu..dah banyak pembaharuan sekarang ni...cuma tak syok nye dah kena caj kalau nak masuk..RM2 untuk kereta dan caj individu pun kena huhu..RM2 untuk dewasa..

mujurlah kami ni penduduk kawasan ni tak dikenakan caj sebab saudara mara semua kat situ..huhu

anyway seronok sebenarnya duk sini..macam2 pengalaman dapat..lepas ni dah nak duk sendiri so kena la kutip pengalaman banyak2 dari yang berpengalaman hehehe

ok lah..tu je la kot yang nak kongsi..insyaAllah nanti kalau ada apa2 yang menarik saya akan kongsikan..sekarang ni tak banyak masa untuk sediakan D.I.Y. tutorial...dengan internet terhad..masa terhad...so insyaAllah kalau ada peluang saya kongsikan ye..hehe

take care semua..wassalam..

New life New path

Assalamualaikum...hai semua..

Hari tu de post psl nk cite psl cuti2 malaysia kan..huhu..lps je blk bercuti..mcm2 bnda jd..so tak berkesempatan nk bercerita di sini..hehe

Alhamdulillah..lepas je tuka status hari tu mcm2 benda dh berubah..insyaAllah kalau de rezeki tuka status lg..naik pangkat hehe...

Sejak pindah duk ngan mertua..mcm2 la program..ngn holiday nye..kenduri nye...bisnes nye..byk la sng cite..smpai tak cukup tangan ehehe

Ok lah..xtau dah nk post psl apa..ni pn tumpang tenet kt kdai suami..limited hehe

Jumpa lg in next entry yaa..take care...salam

Our Children

Daisypath Happy Birthday tickersLilypie First Birthday tickers

Papa Mama

Daisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

Just Click on My Nuffnang..TQ =)

Popular Posts

Bilangan Korang Yang Ushar Aku :P