.

.

Teman2 bloggerz ku! ^_^v

Just Click on My Nuffnang =)

Resepi Mudah : Aiskrim Goreng

Assalamualaikum...haa jumpa lagik hari yang sama selang beberapa minit lepas post sebelum hahaha....

hamik kau!!dah lama tak layan blog..skali layan dua post..keh3

ok...last entry pasal puding aiskrim oreo kan??so lepas wat resepi tu..aiskrim sebekas lagi duk ada dalam freezer tu huhu..so jenuh pikir camne nak habiskan..then dapat idea nak buat aiskrim goreng..

ingatkan susah la nak membuatnya..rupanya senang jek padahal..hahaha

kebetulan roti gardenia bekalan untuk breakfast masih banyak lagi..lepas tu pulak ada acuan karipap yang saja mak mertua beli sebab saya failed nak kelim karipap haahaha..(eyna expert lagi dari saya..keh3)

so apa lagi...mula la keje2 menjahanamkan roti tu haha..

~ AISKRIM GORENG ~

Bahan-bahan:
Aiskrim
Roti Gardenia

Alat:
Acuan Karipap

Cara Membuat:
1. Letak roti atas acuan karipap dan letakkan aiskrim mengikut kesesuaian saiz acuan.
2. Kepitkan roti sekuat hati dan sambil tu tarik lebihan roti disekeliling acuan karipap tersebut.
3. Buka acuan karipap dan korang akan nampak roti aiskrim berbentuk karipap..hehe
4. Masukkan dalam freezer selama sejam dua.
5. Roti aiskrim tadi boleh lah digoreng sehingga nampak kekuningan. Dah siap..senangkan??

ok..ni lah dia aiskrim goreng yang telah siap digoreng...

ada yang komplen kenapa ada yang hangus? haha..sebenarnya bukan hangus..tp yg nmpk agak gelap sikit tu sebenarnya sebab saya guna roti yang paling hujung tu..so bila goreng nampak la sedikit gelap macam hangus hehe

actually kalau kat blog lain ada yang ajar guna 2 keping roti kemudian tekap guna bekas bulat..tapi saya rasa better guna sekeping jek jimat sikit..lagipun lebihan roti tu takdelah membazir sangat nanti..yang lebihan roti saya tu pun saya makan ngan aiskrim lebih tu hahaha..punya la tak nak membazir...

camni laa keje saya sekarang..memenuhi permintaan encik suami yang ngidam lain macam jek haha..dia cakap baby dia tak nak keluar sebab selalu dapat makan sedap2..adoi laaa papa ni...perot dah boroi sangat tu huhu..mama pun kalah ok..hehe

ok lah..cukup dulu untuk kali ni..penat dah duk bersimpuh menaip blog lelama haha..

take care uolls...see u next time

tata




Resepi Mudah : Puding Oreo

Assalamualaikum...hye smua bloggerz...thanks for visiting me..nice to meet uolls too...

hehe speaking lah pulok..ok2 terus kepada topik kali ni...

actually lately my husband selalu sangat request macam2..huhu..antaranya puding oreo ni la...husband jumpa resepi ni dalam sisipan majalah mingguan wanita masa balik kampung dia..siap dia koyak sisipan tu..mak sdara dia membebel dah..sesuka hati jek koyak majalah org hahahaha....then dia bagi kat saya.."papa nak mama buatkan untuk papa yg macam ni"...errr...so nak tak nak kenalah penuhi permintaan beliau haha

kalau ikutkan dalam buku tu..tajuk dia puding aiskrim oreo...tp dekat kaedah tu takde plak dia tulis masa mana nak letak aiskrim tu...so saya pun alter la sendiri resepi tu mengikut kesesuaian situasi hahaha...alhamdulillah..menjadi lah jugak...melepas la gian encik suami nak makan..hehe

ok..jom kita mulakan!!! :P

~ PUDING AISKRIM OREO ~

Bahan-bahan:
30 gm agar-agar 
1 tin susu cair
1250 ml air
100 gm gula
1 biji telur
1 bungkus biskut oreo (buang krim & kisar)
aiskrim (optional)
sedikit esen vanila

Cara membuat:
1. Masak agar-agar dengan air hingga larut.
2. Masukkan gula dan masak lagi hingga rata.
3. Kisar telur, susu cair dan esen vanila. Tuangkan ke dalam agar-agar.
4. Padamkan api dan tuangkan biskut oreo kisar ke dalam agar-agar.
5. Tuangkan ke dalam acuan. Sejukkan sebelum dihidangkan.

tadaaa...ni la hasil puding oreo saya..hehe

kalau nak letak aiskrim sebelum tuang dalam bekas pun boleh...atau..selepas dah keras tu..atau...semasa makan...mana2 pun boleh..ikut selera masing2 la hihi

ok lah..nanti saya share lagi ye..

selamat mencuba ^_^

tata




Our Children

Daisypath Happy Birthday tickersLilypie First Birthday tickers

Papa Mama

Daisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

Just Click on My Nuffnang..TQ =)

Popular Posts

Bilangan Korang Yang Ushar Aku :P