.

.

Teman2 bloggerz ku! ^_^v

Just Click on My Nuffnang =)

ROAD TO HAVE ZIQRI RAID - PART 3



*20 September 2018 - Stressful Pregnancy Trimester*


Pada awal2 kehamilan..mama rasa ok je..alahan pun tak teruk sangat..tapi..bila semua dah tau mama pregnant..dah mula mcm2 yg tak kena..(This is one of the reason mama tak nak bgtau sesiapa pasal kehamilan..sb kita tak tau hati & perasaan org pd kita kn??bukan nk fikir negatif tp tu la..mcm2 jd..hmmm)..so mama harung je la semuanya..tabahkan hati ni..


Start pregnancy masuk ke bulan ke-7, mama dah start ada problem kesihatan..which is HB low tu normal..tp month by month jd makin jatuh teruk bacaan HB..tak nak naik2 huhu..mcm2 ubat dah tukar..banyak duit habis..owh start pregnant anak kedua mama start checkup dgn klinik swasta (klinik As-salam cwgn Tmn Botani, Ipoh)..sbbnya waktu checkup available sampai jam 10mlm..sesuai la dgn mama masa tu travel dr tmpt keje ke rumah yg jauh..dan akan berada dirumah pun kdg2 dh maghrib..so utk checkup di klinik kerajaan sgt2 xsesuai waktunya huhu..


Memang sepanjang pregnant anak ketiga ni..mcm2 dugaan..abg Zafran dua kali warded sb jenis kena batuk susah nk baik..nyaris kena semput je..tp bila dah kena batuk tu..mmg sampai tahap demam panas dan nafas laju...Ya Allah..mmg dugaan time tu..1st time abg Zafran jatuh sakit masa bulan April 2018..time ni papa tgh busy buat event sbb nk kumpul duit..so mama sorg2 la jaga abg Zafran sambil bawak perut..masa ni perut tak nmpk sgt lg..so ok je la tdo skali dgn abg Zafran dlm baby crib ni huhu



2nd time abg Zafran warded bulan Jun 2018...kali ni papa amik cuti teman mama jaga skali..sb masa ni perut dah besar dan mmg tak larat nk buat keje berat2..abg Zafran pun dah start lasak..kakak Zaira plak mmg Tok Mak yg jaga..so merasa la papa duk hospital jaga anak for his 1st time haha..siap up status lg weyhh..kikiki


Bila dah masuk 7 bulan..bukan stakat HB mama je low..tp dah mcm2 simptom lg..anemia bagai plak haiz..(sel darah merah kurang..so oksigen kurang dlm drh..senang jd drh beku..yg ni mmg efek time bersalin huhu)..jadinya mmg pregnancy kali ni mama mmg kerap MC..sb tak larat sgt..selalu lemah bdn ni..tp alhamdulillah baby sihat..dan berkembang ikut flow..syukur sgt..


Tapi masuk bulan ke-8..mcm2 jadi..dugaan ALLAH bagi kat mama..papa berhenti kerja atas sebab2 tertentu..pastu kami selalu bergaduh dan mama jd stress yg amat..seriuslah korg..kalau time pregnant..please..please and please...ada masalah besar mana pun tolong jgn stress sgt..mmg efek baby dan pregnancy kita..huhu..mama mcm ignore jaga pregnancy..tak kisah pun sb dh stress melampau (padahal bley je rileks and move on)..so kesihatan mmg menurun..sampaikan masa tu baru week 35..tapi mama dh ada contraction yg kuat..terus ke hospital dan warded..bukaan dah 3cm dan baby dah dlm laluan..

ni dah kena masuk ubat tahan sakit..

Disebabkan baru week 35 tp dah ada bukaan 3cm plus baby dh duduk dlm laluan..doc suruh stay dan tggu je baby kluor..makanya kena la cucuk dexa (utk matangkan paru2 baby..sakit weyh..2x cucuk mmg 2x gak nangis..ubat dia tu yg buat jd sakit..cucuk xsakit pun huhu punggung kan tak sakit kena cucuk..tp ubat ni buat rasa sakit yg amat)...dan tunggu lah baby kluor...sampai lah hari ke-5 warded..baby tak kluor2 huhu..kesian semua tggu khabar berita..tp baby xnk kluor..sudahnya discaj je..sampai btoi2 tiba masanya huhu..

ni time tggu keputusan nk discaj

so teruskan kehidupan seperti biasa..pi koje jgk sb doc x bg MC lebih pun after discaj...tp de jgk amik MC swasta bila tak larat nk berjalan..mujuq bos memahami masa ni..ye la..dh ada bukaan...pastu kena pi koje..tak ke cuak kalau tetiba tgh ngajar baby nk kluor haha..dh la tmpt koje ngn rumah jauh masa ni..sejam pegi sejam balik..haukk jek..haha..kwn2 pun ngeri je tgk awok dtg koje kah3

😅🤣😂


#MuhammadZiqriRaidBinKhairulNazar
#babyBoy
#anakketiga
#secondBoy


**nanti mama sambung lg yer Part 4 😄



ROAD TO HAVE ZIQRI RAID - PART 2


*15 Jun 2018 - Kejutan di Aidilfitri*

Sejak disahkn pregnant..mmg mama & papa rahsiakan berita ni dr semua kecuali beberapa org je yg mama bgtau atas sebab2 tertentu..terutama boss2 mama..ye la..kena la bgtau deme kn..kang xpsl2 tetiba suruh mama masuk aktiviti lasak jenuh haha


Actually beberapa hari sblm mama disahkan pregnant tu..mama mmg buat aktiviti lasak weyh..mama join student mama merentas desa masuk ladang sawit..pastu mama lari2 tgh pdg masa hari sukan sekolah..Ya Allah sumpah tak tau pregnant masa tu huhu..tp Allah lindung baby mama masa tu..Alhamdulillah xde apa2 jd..


ni buktinya..mama merentas desa kome weyh..dlm hujan lg..
time ni mmg btoi2 xtau dh pregnant huhu


So sepanjang merahsiakan berita ni mama rasa bersalah jugak sb rahsiakan dr fmly mama huhu..dgn org lain mama xrse sgt..time mama MC sbb kna alahan tu..mama tahan je la telinga kena bebel ngan mak sb asik MC...dlm hati xtau dh cmne huhu..byk kali dh plan dgn husband nk cari masa utk bgtau fmly..tp selalu xjd..


Konon memula nk bgtau masa birthday Zafran yg pertama pd 30.3.2018..tp xjd sb Tok Ayah xblk masa tu sb ada kursus..huhu..so pendam je la..smpai la bln puasa klau xsalah mama..masa tu kandungan dh 5 bulan..mama borak2 ngan adik bongsu mama n cerita kt dia..pastu dia bebel sb dh 5bln bru nk btau..tp pastu dia plak eksited tanya jantina bagai..hoho..hampeh..dia nasihatkn mama supaya bgtau mak cpt2..tp mama takut hahaha..


Ada satu hari tu masa nk gi bazar ramadhan..mama ngn Zafran ikut Tok Ayah gi beli makanan..masa otw tu mama kuatkan semangat utk bgtau kt ayah..tp ayah diam je xckp apa..so mama pun diam la sampai sudah hahaha..hrpn mama ayah akan bgtau mak hohoho..tp mcm x je sb mak mcm xde ckp apa pun sejak dr tu..huhu..cumanya dia asik komplen mama makin boroi hoho..siap bebel suruh mama jaga bdn..tp mama diamkan aje..sabo je la time tu..bersalah gile rasa hati ni..


Sepanjang merahsiakn ni..Allah bagi mama rezeki byk sgt..lepas tau mama mengandung..mama dpt surat sah jawatan..Alhamdulillah..dlm setahun setengah mama dh sah jawatan..syukur sgt2..dan mcm2 rezeki Allah bg..permudahkan urusan2 mama..dan walaupun 5 bln masa tu..perut mama masih xnmpk sgt..sb mama selalu pakai baju2 yg besar hehehe..nk cover punya psl huhu..so org mmg xperasan yg mama mengandung lg hihi..siap masa tempah baju raya pun mama mintak baju longgar2 je..xde nk shape2 raya tahun ni hoho


So mama pendam la semua..sampai la hari raya..masa ni perut mama membesar dgn jaya nya sb dh nk msuk 6 bln huhu..so bermula la penampakan yg jelas lg nyata..jdnya ada yg dh mula tegur..so mama pun ngaku aje laaa.makanya..mula dr saat itu mama tadah telinga aje la bila mak membebel sb anak rapat2..

gambar raya..time ni perut dh besar huhu


Ater nk buat cmne..yg ngndung ni pun mcm caya x caya je diri sndiri ngandung haha..jadinya hadap je la..bukan takat fmly je tkjut..kwn2 keje pn sme..haha


Jadinya misi mama terlaksana lepas kandungan dh nk masuk 6 bln huhu..punya lama la juga mama rahsiakn..kwn2 yg tau awl tu pn gigih simpan rahsia smpai la semua tau sndiri sb perut dh besar huhu


#MuhammadZiqriRaidBinKhairulNazar
#babyBoy
#anakketiga
#secondBoy

*will be continue lg in part 3 😋


ROAD TO HAVE ZIQRI RAID - PART 1


*27 Februari 2018 - Suprise Baby*

Sebenarnya kemunculan Ziqri dlm perut mama ni tanpa mama sedar..Ziqri dh 2 bln dlm rahim mama baru mama tau yg mama pregnant lg..itu pun kebetulan..


Ya..kebetulan..3 minggu sblm mama tahu kehadiran Ziqri..mama kena batuk yg lama..batuk sampai tahap terkucil..termuntah..dan dh berapa klinik mama pergi amik ubat..pun tak hilang2..sampai tahap doktor klinik bg ubat yg dos tinggi dan xbg mama breastfeed abg Zafran sementara waktu..and that's the time abg Zafran sendiri stop bf ngn mama..he's just 10 months old that time..sedih juga bila abg Zafran refuse nk bf lg ngan mama huhu..


Byk kebetulan masa ni..pada tarikh ni la harinya yg mama decide pegi jgk cek kt klinik kesihatan gng rapat lpas mama batuk xbaik2 & makin teruk..tp masa mama sampai bilik xray dh ttup..so doktor bg mama date esok pg utk xray paru2 mama..mama siap call boss mama ptg tu jgk mntk crk utk pegi appointment tu..tp hampa..permintaan mama ditolak sb ramai guru xde kt skolah esok tu..walaupun hampa..tp mama redha dan pikir solution lain...


Tp kuasa Allah mmg tak boleh ditidakkan..mlm tu batuk mama lg teruk..papa bwk jugak mama pegi hospital mlm tu..kebetulan kakak Zaira duduk dgn tok mak mlm tu..so papa bwk abg Zafran je sbg peneman mama...masuk je bahagian kecemasan..terus kena pergi jumpa doktor..


1st doktor cek paru2..then doktor kata dia risau mama kena jgkitan paru2..so kena xray utk pastikan..TAPI...dia ckp dia xsedap hati utk proceed xray..sb dia dgr nafas mama masa cek guna steteskop(btoi ke eja ni?huhu) kt depan bunyi lain..blkg bunyi lain..TIBA2...doktor tanya psl period..


Doktor ckp period mama mcm lewat dr biasa..then mama konfiden level tggi tahap dewa jwb..mama xrse mama pregnant sb spnjg 3mgu tu mama mkn ubt yg high dos..so itu punca period lmbt..sb time period klau mkn panadol pn period akan stop..lg plak kami mmg planning sndiri (kah3😅)..cenggitu jwpn dia..doktor senyum je..


Then doktor suruh jugak buat urine test..maka..hasilnya..POSITIF 😯...siap dia pi hantar lab utk double confirm..time ni mama dh menung..papa xtau lg masa ni..mama bygkn doktor n nurse bakal bebel selori sb abg Zafran xsmpai setahun pun masa ni huhu..tapi..doktor n nurse plak positifkan mama psl rezeki..n takdir..Allahu..sebak mama..


Doktor kata batuk mama tu adalah alahan dr pregnancy mama ni..dia nk btau yg dia ada dlm diri mama..ayokkkk..


Keluar je bilik doktor papa duk tanya2..bila mama ckp mama pregnant..dia diam terkejut..lpas tu bley plak ckp kt Zafran.."yeayy nk jd abg dh Zafran" 😥 sgt positif la papa ni..



masa ni tgh tggu ambil ubat lps jmpa doktor huhu


Sblm kluar dr bilik doktor..dia bg petua utk hilangkn batuk..mkn seulas dua nangka mentah..(smpai sudah tak buat pun huhu)


Then mama pesan ngan papa..mama nk rahsiakn pregnancy mama ni dr semua org..even fmly sndiri huhu..(takut kena bebel sb rapat2)


Maka start dr situ la mama kerap MC dan selalu kena perli dgn org sekeliling even fmly sndiri 😅🤣😂


#MuhammadZiqriRaidBinKhairulNazar
#babyBoy
#anakketiga
#secondBoy


**nanti mama sambung lg yer Part 2 😄


Our Children

Daisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

Papa Mama

Daisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

Just Click on My Nuffnang..TQ =)

Popular Posts

Bilangan Korang Yang Ushar Aku :P