.

.

Teman2 bloggerz ku! ^_^v

Just Click on My Nuffnang =)

Resepi Kuih Keria Gula Melaka Cik Zaira


Assalamualaikum....hai semua,,apa khabar? akhirnya ada jugak masa untuk post blog hihi almaklumlah terlampau busy sekarang ni huhu..maunya tak..masuk je 2017..macam2 program nak kena involve dan macam2 jawatan yang diorang bagi huk3..lemau mak buyong ni weyh,,

Dalam pada duk busy tu..dan lagi nak melayan mengidam tu haha..yang paling best ngidam benda2 yang kena masak sendiri..kalau nak harap pi beli...hurmmmm...bersalin dulu kot hahaha..cuma ngidam shellout je yang tak payah masak sendiri..sebab encik suami yang teringin nak makan kat dalam mydin meru tu hihi

Setelah sekian lama ngidam nak buat kuih keria gula melaka ni..akhirnya ada jugak peluang nak buat..tu pun lepas terjumpa ubi keledek putih dekat pasaraya TF Botani yang baru buka tu hehe..berserta hasil google resepi dari blog Cik Epal yang simple mimple not have trouble hehehehe yang paling sempoi sebab dah masuk bulan ke-7 pregnancy baru ada kekuatan nak masuk dapur..sebabnya pregnancy kali ni sangat kuat dugaan dan alahannya..selera memang kelaut la masa awal2 hari tu..dengan demam batuk & selsema berirama dengan si kakak...hampir sebulan baru sihat..

ok..resepi ni memang sempoi baqhang..hihi..bahan pun mudah, murah dan cepat je nak dapat..

Bahan A:
Ubi Keledek Putih
Tepung gandum
Garam

Bahan B:
Gula melaka
Gula pasir
Garam
Air

Cara-cara:
1. Kupas ubi keledek dan potong bentuk cube sebab cepat sikit nak masak time merebus. Cuci dan rebus sampai lembut. (Guna ubi keledek putih sebab dia tak lembik bila direbus. Ada makcik tu cakap kalau pakai keledek kuning tu nanti dia lembik sangat masa nak membentuk kuih tu nanti.)

2. Bila dah lembut, angkat dan toskan. 

3. Time panas-panas tu, terus lenyek bagi hancur semua keledek tu. 
Part ni kakak Zaira suka sangat. Beria nak tolong mama lenyekkan keledek tu. Siap masa kupas keledek tu dia duk "tanya apa tu?"...so mama pun melayan la si kakak sebab dia yang semangat sangat nak buat kuih ni. Bila dah nampak macam nak berkecah je keje si kakak, terpaksa la mama ambil part haha

4. Ok, bila dah lenyekkan semua keledek tu, masukkan tepung gandum. Yang ni tak payah banyak sebab kalau banyak nanti kuih keria jadi keras. Kalau ikut blog Cik Epal dia ada sukatan, tapi ni kakak Zaira punya style dia ikut gerak hati aje kikiki. Yang pasti, lebih kurang hampir 3/4 adunan keledek yang dilenyek tu je.

5. Bila dah sebati gaul tepung dan keledek tu sampai tahap boleh bentukkan kuih keria tu ikut saiz kesukaan kalian, maka teruskan lah proses membentuk kuih keria sampai habis adunan.

6. Panaskan minyak dalam kuali, better buat deep fry la baru sedap. Goreng sampai habis kuih keria tu. Toskan dan letak sebelah.

7. Ni pun part yang kakak Zaira suka dan dia nak jugak tolong mama buat. Tumbuk gula melaka bagi hancur. Gula melaka ni saya guna yang sekeping2 tu. Sekeping tu saya guna untuk jumlah kuih keria 20 biji.

8. Lepas dah tumbuk kasi hancur..hehe..panaskan kuali, Masukkan gula melaka yang dah ditumbuk. Tambah gula pasir dalam 1 sudu setengah berserta garam sikit. Kemudian baru bubuh air.

9. Kacau sampai adunan nampak pekat nak likat. Kemudian masukkan kuih keria yang dah siap goreng tadi ke dalam kuali. Gaul sampai adunan gula dah takde atas kuali. Maknanya semua dah tersalut kat kuih keria tu.

10. Bila dah kering gula tu, tutup api dan angkat masuk pinggan..jangan masuk mulut terus ye..AWAS!!!..panas weyhh

haa.. ni la hasil kejadian..walaupun nampak macam errr..tapi licin jugak sampai adik mengadu tak cukup..ater 20 biji je buatnya. jamu pulak dekat hampir 10 orang kikiki 

si kakak tu bukan makan sangat pun...dia jilat gula nye aje..kuih tu dia bagi kat papa lepas dah puas jilat hahaha..papa mithali btoi sebab sanggup layan anak sampai cenggitu huhu

lepas menerima aduan tak puas makan, kuantiti tak cukup, ada yang ngidam dah lama tak makan dari family dan jiran tetangga..so saya repeat balik sebab tak sampai hati nak kecewakan mereka hihi yelahkan nanti dah bersalin tak boleh nak buat dah..pantang lama baru boleh buat balik..hohoho

so operasi kuih keria gula melaka part 2 pun berjalan..kali ni adunan bertambah dan dapat hampir 50 biji..wowww..siap buat delivery lagi weyhhh..sampai bengkak kaki mengadap buat kuih ni haha tambahan plak masa ni kakak Zaira tak tolong mama buat kuih..dia lena tido dari tengah hari sampai petang huhuhu

hajat hati nak buka order setiap sabtu..tapi lepas kejadian kuih keria part 2..mama Zaira dah tak berdaya nak duduk lama2 kat dapur..adik baby pun tak duk diam...siap sempat buat false alarm lagi huhu...terkezut mama sampai MC tak pi school hohoho

Sejak dari tu, dapur closed for temporary haha..setakat buat breakfast tu mama gagah lagi la kikiki tapi, bab ngidam forever ni memang part papa..dia punya menu request macam2..especially steamboat..preganant kali ni bape kali dah dia request ajak gi steamboat..merasa la jugak makan kat shabu shabu ipoh masa chinese new year hari tu..dalam hujan lebat pun dia redah sebab nak sangat..alhamdulillah dapat..

bila buka FB duk tengok orang post kt meru ada jugak steamboat..tp yang cucuk2 tu..kami pi jugak..makan kat situ..sedap..then ada cikgu 1 sekolah ni cakap takoyaki kat meru tu depan steamboat tu jugak la..sedap sgt2..kami pun beli la...mak aiiihhh..belum beli tu pun dah ramai beratur....masa order tu baru tau..yang dah siap atas meja tu yang orang dah tempah..belum campuq yang beratur n menunggu..kami try beli 1 pack je sebab nak rasa..tapi lepas tu menyesal sebab tak cukup...sedaaappppp gile2...hahahaha

ni je dapat ambil gambar nya..isi dah lebuuhhh haha
kami beli inti octopus..dia ada banyak inti..ada udang..pastu apa lagi ntah tak ingat hehe kalau berminat boleh tengok fb diorang or contact je nombor fon tu hihi


adoi..tajuk pasal kuih keria gula melaka..tapi dan lagi wat promo kan..kikiikiii..sambil menyelam kita hargai alam semulajadi kan..motif??ntoh hahahah

oklah..jumpa lagi dalam entry akan datang..bila tu tak tau lah pulak..due dah dekat ni..tunggu adik baby keluar dulu la kot hehehe..doakan semoga semuanya dipermudahkan ye..insyaAllah..amin..

jaga diri. Assalamualaikum..




Kembara Kami


Assalamualaikum...hye uolls...

waahhh lama dah tak bersua kan?hehe..berkulat dah blog saya ni hahaha..al-maklumlah sibuk sikit semenjak dua menjak ni kikikiki..last post pasal promote barang2 kawan2 hehe

Alhamdulillah...pertegahan bulan Ogos lepas saya dah dapat kerja..setelah 2 tahun menganggur..huhu..rezeki zaira la ni..alhamdulillah..

mana tak nye..macam-macam dugaan kami masa zaira dilahirkan..masa dalam pantang papa zaira berhenti kerja..sebab owner kedai nak kedai dia balik..huhu..3 bulan kami berhempas pulas mencari kerja untuk menampung kos hidup..masa tu memang menguji kesabaran kami suami isteri sebab dah ada anak..

tapi benarlah janji Allah..sabar itu nikmatnya indah..walaupun penantian itu satu penyiksaan..pada awal tahun 2016 papa zaira dapat tawaran kerja..awal2 tu kena pergi training di kedah..satu bulan terpisah dari zaira dan mama zaira huk3 tapi takpe..demi mencari rezeki yang halal untuk keluarga..kami redha..sekarang hampir 10 bulan dah papa zaira kerja dengan company tu..alhamdulillah...syukur..

sepanjang masa tu saya masih lagi menganggur sebab susah nak mintak kerja bila dah ada anak ni..tak banyak syarikat yang terima..alasan kedua sebab takut saya terikat dengan perjanjian kerja kerajaan sebab study jurusan pendidikan kan....huhuhu...

sewaktu masih lagi belajar untuk menjadi suri rumah yang berjaya..pertengahan april saya dipanggil interview untuk perguruan..syukur sangat2 masa ni..nangis2 peluk zaira masa dapat mesej dari SPP..dan alhamdulillah berjaya dan di postingkan pada pertengahan Ogos lalu..

makanya jadilah saya seorang guru..alhamdulillah..akhirnya..tercapai jugak cita2ku..hehe

bersama rakan2 posting..dari universiti berlainan..kikiki

dan alhamdulillah..selepas masing2 dah berkerjaya..kehidupan kami dipermudahkan Allah..syukur sangat2..senang dapat rumah sewa..dekat plak dengan rumah tok mak zaira hehehe..apa lagi zaira pun..hari2 nak 'omak' dia aje..sudahnya tak jadi duduk dengan babysitter sebab asik nak 'omak' dengan 'tok ayah' nye aje hihi..

sekali lagi rezeki kami bila papa zaira dapat bertukar ke cawangan yang lagi dekat dengan rumah sewa..subahanallah..cantik betul Allah dah susun perancangan hidup kami..walaupun saya yang terpaksa travel jauh untuk ke sekolah huhu..sejam perjalanan pergi kerja..begitu jugak la balik kerja..hoho..wanita gigih ok hahaha

setelah hampir 3 bulan saya bekerja di ipoh ni..barulah kami berpeluang untuk hang out bertiga untuk memenuhi tuntutan mengidam papa zaira hahaha..sebenarnya rezeki kami lagi bila minggu pertama posting saya disahkan hamil anak kedua tanpa disangka2 hohoho..mula2 tu rasa cuak la jugak sebab zaira baru masuk setahun..tambahan pula masa medical checkup saya siap buat xray lagi huhuhu..tapi doktor cakap rezeki yang Allah bagi kita kena terima dengan ikhlas..alhamdulillah..baby sihat..tanpa sebarang kesan xray...risau gila mula2 tu..

so sempena meraikan diri kami sekeluarga..baru2 ni kami melepaskan hajat mengidam nasi ganja ipoh di jalan yang kalsom tu..puas hati btoi papa zaira..sebab mood makan dapat kat papa dia..mamanya masih mood kurang selera makan sangat huhu

mama & papa zaira makan set basic nasi ganja..zaira pulak roti bakar..hihi


nampak tak memang copy & paste muka papa si zaira ni hahaha

kalau pi mana2 pun tanpa papa..mesti orang akan cakap.."ni mesti ikut muka bapak kan?rambut pun sama"..hahaha...mama gelak je la..perangai pun sama suka mengusik orang kikiki

alhamdulillah..syukur dengan perjalanan hidup yang Allah dah aturkan ni..sebab selalu fikir..kalau kite susah..ada lagi yang lagi susah..dan kalau tak bersyukur..memang susah nak hadapi hidup yang penuh pancaroba ni kan?


so sampai sini dulu la post untuk kali ini..insyaAllah kalau ada kesempatan saya post lagi ye..hahaha

take care..semoga kita semua dalam lindungan Allah insyaAllah..amin


~tata~



Meatball Mama Ipoh


Assalamualaikum..hai semua..apa khabar?hehe

Adeh...baru2 ni ada la wat post pasal konpius nak cari Baby Food Processor...tapi kenapa ntah..tiba2 je entry tu jadi refresh pastu content semua hilang..so masih dalam mood pause entry tu kat draft huhu

Ok..back to the topic hehe...sebenarnya dah lama tengok sorang kawan kat FB ni post pasal Meatball yang dia jual..mujur lah tengok masa dah lepas pantang..kalau masa tengah mengandung mau beria gi beli haha

Then masa duk Ipoh ni sempat la order ngan kawan ni..memula ingat nak beli 2 aje..sebab kawan ni buat delivery..tapi kena lebih dari 2..pastu adik plak cakap..kawan2 keje dia pun nak..sebab dah lama tengok kat FB..perghhh femes jugak kot Meatball dia ni hehe so order la 6...

1 bekas RM5..murah kan???dalam tu ada 9 meatball...

So korang tengok lah..terliuq tak?haha

Dijamin sedap weyhhh...highly recommended!hehe

So kawan sy tu nama Nadia...FB dia Zunadiawati Baharudin..dia buat delivery..biz kawan dia kot..

Kalau yang duk Ipoh tu teringin nak merasa meatball dia ni bley la inbox dia kt FB ye..

Delivery start pukul7 malam..so sebelum pukul7 tu korang boleh lah mesej untuk order ye..


Ok lah..nak share tu je..jumpa lagi dalam next entry..

Ok bye!~

Just Click on My Nuffnang..TQ =)

Popular Posts

Bilangan Korang Yang Ushar Aku :P