.

.

Teman2 bloggerz ku! ^_^v

Just Click on My Nuffnang =)

Biskut Coklat Sedap

assalamualaikum...hai smua..

belum terlambat lagi rasanya nak ucap selamat berpuasa..
dan tak terlalu awl jugak utk ucap selamat hari raya kn..hehe

ok..post kali ni sy nk kongsi resepi biskut raya yg sy dh pun buat..alhamdulillah sgt sedap (bukan puji diri sendiri ok..tp mmg adik2 pun ckp sdap siap nk bwk g kolej) hihi

wat masa ni sy baru cuba buat biskut coklat (even nama asalnya sgt dasyat hihi)

actually resepi ni sy amik dr website 'My Resipi', kat sini mcm2 resipi yg sy dh cuba..alhamdulillah tidak mengecewakan..kalau de yg x jadi tu mungkin sy yg salah sukat or x betol cara kn..hik3

opss...membebel byk lak kan..hihi..ok ready pen & kertas salin smua ni ye..xpun dh canggih ni print je trus hahaha

♥Chocolate Melting Moments Cookies™
by kak fida

Bahan-bahan ( 100 keping , lebih kurang )

250 g mentega (1 buku)
1 cawan gula icing (120g)
1/3 cawan serbuk koko (40g) - diayak
1/2 cawan tepung jagung (50g) - diayak
2 cawan tepung gandum (220g) - diayak
1 sk esen vanilla
secukup gula icing - untuk tabur (opt.)

Cara-cara

  1. Choc_melting_moments_001
    Putar mentega,gula icing dan vanilla hingga berkrim.
  2. Choc_melting_moments_005
    Masukkan serbuk koko dan tepung jagung dan putar hingga rata.
  3. Choc_melting_moments_006
    Masukkan pula tepung gandum sedikit2 (tak perlu dihabiskan) sehingga doh boleh dikepal atau tak melekat pada tangan dan mangkuk adunan.
  4. Choc_melting_moments_012
    Sukat 1 sudu kecil doh dan bulat2kan.Susun di atas dulang pembakar.Leperkan sedikit bebola doh tadi dan bakar pada suhu 160C selama 20 min atau hingga garing.
  5. Sejukkan kukis dan tabur dengan gula icing (jika suka) secukupnya.Simpan di dalam bekas kedap udara.


ni rupa biskut yg sy buat tu hehehe



ok kwn2..jgn lupa cuba ye!then share la sama2 hehe

selamat mencuba! ^_^


Our Children

Daisypath Happy Birthday tickersLilypie First Birthday tickers

Papa Mama

Daisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

Just Click on My Nuffnang..TQ =)

Popular Posts

Bilangan Korang Yang Ushar Aku :P