.

.

Teman2 bloggerz ku! ^_^v

Just Click on My Nuffnang =)

ROAD TO HAVE ZIQRI RAID - PART 3



*20 September 2018 - Stressful Pregnancy Trimester*


Pada awal2 kehamilan..mama rasa ok je..alahan pun tak teruk sangat..tapi..bila semua dah tau mama pregnant..dah mula mcm2 yg tak kena..(This is one of the reason mama tak nak bgtau sesiapa pasal kehamilan..sb kita tak tau hati & perasaan org pd kita kn??bukan nk fikir negatif tp tu la..mcm2 jd..hmmm)..so mama harung je la semuanya..tabahkan hati ni..


Start pregnancy masuk ke bulan ke-7, mama dah start ada problem kesihatan..which is HB low tu normal..tp month by month jd makin jatuh teruk bacaan HB..tak nak naik2 huhu..mcm2 ubat dah tukar..banyak duit habis..owh start pregnant anak kedua mama start checkup dgn klinik swasta (klinik As-salam cwgn Tmn Botani, Ipoh)..sbbnya waktu checkup available sampai jam 10mlm..sesuai la dgn mama masa tu travel dr tmpt keje ke rumah yg jauh..dan akan berada dirumah pun kdg2 dh maghrib..so utk checkup di klinik kerajaan sgt2 xsesuai waktunya huhu..


Memang sepanjang pregnant anak ketiga ni..mcm2 dugaan..abg Zafran dua kali warded sb jenis kena batuk susah nk baik..nyaris kena semput je..tp bila dah kena batuk tu..mmg sampai tahap demam panas dan nafas laju...Ya Allah..mmg dugaan time tu..1st time abg Zafran jatuh sakit masa bulan April 2018..time ni papa tgh busy buat event sbb nk kumpul duit..so mama sorg2 la jaga abg Zafran sambil bawak perut..masa ni perut tak nmpk sgt lg..so ok je la tdo skali dgn abg Zafran dlm baby crib ni huhu



2nd time abg Zafran warded bulan Jun 2018...kali ni papa amik cuti teman mama jaga skali..sb masa ni perut dah besar dan mmg tak larat nk buat keje berat2..abg Zafran pun dah start lasak..kakak Zaira plak mmg Tok Mak yg jaga..so merasa la papa duk hospital jaga anak for his 1st time haha..siap up status lg weyhh..kikiki


Bila dah masuk 7 bulan..bukan stakat HB mama je low..tp dah mcm2 simptom lg..anemia bagai plak haiz..(sel darah merah kurang..so oksigen kurang dlm drh..senang jd drh beku..yg ni mmg efek time bersalin huhu)..jadinya mmg pregnancy kali ni mama mmg kerap MC..sb tak larat sgt..selalu lemah bdn ni..tp alhamdulillah baby sihat..dan berkembang ikut flow..syukur sgt..


Tapi masuk bulan ke-8..mcm2 jadi..dugaan ALLAH bagi kat mama..papa berhenti kerja atas sebab2 tertentu..pastu kami selalu bergaduh dan mama jd stress yg amat..seriuslah korg..kalau time pregnant..please..please and please...ada masalah besar mana pun tolong jgn stress sgt..mmg efek baby dan pregnancy kita..huhu..mama mcm ignore jaga pregnancy..tak kisah pun sb dh stress melampau (padahal bley je rileks and move on)..so kesihatan mmg menurun..sampaikan masa tu baru week 35..tapi mama dh ada contraction yg kuat..terus ke hospital dan warded..bukaan dah 3cm dan baby dah dlm laluan..

ni dah kena masuk ubat tahan sakit..

Disebabkan baru week 35 tp dah ada bukaan 3cm plus baby dh duduk dlm laluan..doc suruh stay dan tggu je baby kluor..makanya kena la cucuk dexa (utk matangkan paru2 baby..sakit weyh..2x cucuk mmg 2x gak nangis..ubat dia tu yg buat jd sakit..cucuk xsakit pun huhu punggung kan tak sakit kena cucuk..tp ubat ni buat rasa sakit yg amat)...dan tunggu lah baby kluor...sampai lah hari ke-5 warded..baby tak kluor2 huhu..kesian semua tggu khabar berita..tp baby xnk kluor..sudahnya discaj je..sampai btoi2 tiba masanya huhu..

ni time tggu keputusan nk discaj

so teruskan kehidupan seperti biasa..pi koje jgk sb doc x bg MC lebih pun after discaj...tp de jgk amik MC swasta bila tak larat nk berjalan..mujuq bos memahami masa ni..ye la..dh ada bukaan...pastu kena pi koje..tak ke cuak kalau tetiba tgh ngajar baby nk kluor haha..dh la tmpt koje ngn rumah jauh masa ni..sejam pegi sejam balik..haukk jek..haha..kwn2 pun ngeri je tgk awok dtg koje kah3

😅🤣😂


#MuhammadZiqriRaidBinKhairulNazar
#babyBoy
#anakketiga
#secondBoy


**nanti mama sambung lg yer Part 4 😄



No comments:

Our Children

Daisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

Papa Mama

Daisypath Happy Birthday tickersDaisypath Happy Birthday tickers

Just Click on My Nuffnang..TQ =)

Popular Posts

Bilangan Korang Yang Ushar Aku :P